Община Сливен
Областна администрация Сливен

Засилва се контролът срещу безнадзорното движение на животни

22.01.2020 / 13:36

От 1 февруари се засилва контролът срещу безнадзорното движение на едри домашни животни по главните пътища, в селскостопанските имоти и обществените места в Сливен и областта. Това решение бе взето от представители на институциите на извънредна среща, свикана на 22 януари от областния управител Чавдар Божурски.

Повод за срещата бе изпратен до областния управител сигнал от жителите на котленското село Медвен, с приложена към него подписка. Сигналът е срещу местен земеделски стопанин за това, че не упражнява вменения му от закона контрол и грижа за стадото си от говеда, в резултат на което животните се движат свободно из землищата на пет населени места, причиняват материални щети, безконтролно навлизат в селищата, дворовете на хората, включително и в гробищните паркове, и представляват реална опасност от възникването на тежки пътни произшествия. На собственика-нарушител многократно са налагани глоби от ОДБХ и от кмета на община Котел, част от които не са платени и до момента. Въпреки това той продължава да извършва нарушения.

Тъй като сигналът от жителите на с.Медвен не е изолиран случай, участниците в работната среща се обединиха около следните решения:

До края на януари ОДБХ ще предостави на общините, горските стопанства и ОД на МВР информация за регистрираните животновъди и броя на отглежданите от тях животни. Ще бъдат извършени проверки за установяване на реалния брой на отглежданите животни, идентификацията им с чипове, както и за съразмерното ползване на пасищата. Създадена и организация за съвместни действия на ОДБХ, ОД на МВР и местните власти от 1 февруари. При констатиране на нарушения, свързани със свободното движение на коне, крави и друг едър добитък по пътищата, в горите, в населените места, в селскостопански и други имоти ще се прилагат всички, предвидени в закона санкции, включително и евтаназия на животните съгл. чл. 139 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Ще бъдат проучени възможностите за включването на допълнителни изисквания в процедурите за дърводобив, съгласно които спечелилите кандидати да извършват дейност само с чипирани и официално регистрирани коне.

В работната среща участваха д-р Стефан Дренски и д-р Мария Илиева от ОДБХ, директорът на ОД „Земеделие“ Тодор Братанов, директорът на ОД на МВР – Сливен ст.комисар Димитър Величков, директорът на РДГ – Сливен инж.Златка Азманова, зам.кметът на община Котел Шериф Куванджъ, представители на областната администрация.

„Жалбата от жителите на Медвен е поредна сред жалбите, които

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев