Община Сливен
Областна администрация Сливен

БСП:Няма предрешени избори и сигурни победители

28.10.2019 / 20:47

 

„Мажоритарната развръзка от вота в Сливен тепърва предстои. Аз считам, че предрешени избори и сигурни победители в това състезание няма, макар резултатът от първи тур да не ни задоволява. Със съжаление трябва да кажа, че първа политическа сила в Сливен отново са негласуващите, а това винаги усилва влиянието и на контролирания вот“, коментира в деня след изборите кандидатът за кмет на община Сливен ген. Кольо Милев. Той и колегите му от БСП благодариха на всички, упражнили правото си на глас, независимо от това коя партия и кандидат са подкрепили. Социалистите призоваха и за много по-висока активност на балотажа на 3 ноември.

Според председателя им Атанас Делибалтов от ГЕРБ имали намерението и напъна да спечелят кметското място в Сливен още на първи тур. „Въпреки голямата преса нямаше как да им се получи. На много места в тази кампания чух от хората, че никога не са виждали и не познават Стефан Радев. Това говори много, както и че направеното от Радев и ГЕРБ за селата и града, не е и 2/3 от свършеното по времето на Кольо Милев. Другият голям проблем е, че без социална политика, каквато тук няма последните 4 години, Сливен ще продължи да губи най-ценното – хората си“, отбеляза Делибалтов.

Председателят на БСП обърна внимание и на големия брой недействителни гласове в урните - за листите те са 7764 гласа, а аз кмет - 2 825. „Това хиляди гласове, които просто са се изпарили по една или друга причина“, добави той.

В следващия Общински съвет „БСП за България“ изпраща 10 общински съветници, с един по-малко от досегашния. Преференциите за отделните кандидати не достигат за вътрешни размествания и листата се запазва във вида, в който беше предложена на избирателите. БСП печели изборите от първи тур в 6 от населените места в общината – в селата Селиминово, Злати войвода, Младово, Чокоба, Глуфишево и Трапоклово. В 4 села кандидатите на социалистите излизат на балотаж с ГЕРБ идната неделя. Втори тур ще има в Драгоданово, Крушаре, Самуилово и Сотиря, обобщи Деян Дечев.

От БСП посочват още, че от 102 000 души, имащи право на глас, настоящото управление е подкрепено от 20 000 души. С други думи една пета одобряват управлението на ГЕРБ и в неделя едно по-голямо мнозинство може да промени съотношението. Според Милев при по-висока активност от порядъка на 50-60% картината на първи тур също би била различна, както и подготвеният вот не би имал същата тежест.

„Броят на балотажите в страната е знак, че наказателен вот срещу ГЕРБ има, особено на фона на неограничения финансов и административен ресурс, както и натиск, който властта демонстрира не само по време на предизборната кампания. „Спокойствието в изборния ден също беше привидно, показаха го и многото репортажи за изборни нарушения, но явно вече сме свикнали да възприемаме манипулациите като част от българския пейзаж“, каза Милев.

За следващия етап на изборите БСП апелира за подкрепа от всички граждани на Сливен, които осъзнават необходимостта от промяна на досегашния модел на бетониране на ГЕРБ и в местната власт.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев