Община Сливен
Областна администрация Сливен

Музикант е носител на награда „Добри Чинтулов“ за 2019 г.

11.09.2019 / 15:15

Обществената комисия за избор на носител на наградата „Добри Чинтулов”, утвърдена с Решение № 120/25.02.2016 г., допълнено с Решение № 539/26.01.2017 г. и Решение № 731/29.06.2017 г., определи за носител на наградата за 2019 г. Георги Калайджиев.

Пет номинации за наградата „Добри Чинтулов“ бяха подадени в Община Сливен. Призът се връчва за постигнати високи художествени резултати в областта на литературата и изкуството, на творци със значителен принос за духовното развитие на Сливен и българската култура.

Съюзът на независимите български писатели номинира Георги Ведроденски – писател, публицист, карикатурист. Сдружение на испаноговорящите журналисти в България номинира Живка Балтаджиева – поетеса, журналист и преводач. Поетесата Кети Бозукова е предложена от Съюза на българските писатели. Художникът и преподавател Красимир Добрев е предложен от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ и Съюз на българските художници. Кандидатурата му е подкрепена и от Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“.

Избраният за носител на тазгодишната награда Георги Калайджиев е предложен от Съюза на музикалните и танцови дейци. Той е професионален музикант – цигулар, с изключително голям принос за развитието на музикалното дело в град Сливен и националното ни музикално творчество.

Роден през 1947 г. в град Сливен, той учи цигулка при Мишо Тодоров и Маргарита Калканджиева. С помощта на стипендията „Добри Чинтулов“, дадена му от Общината, той завършва консерваторията. След конкурс е приет в Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, където след време става и негов концертмайстор. По-късно заминава за Германия. Установява се в немския град Гийсен, където работи и до днес като концертмайстор на филхармонията. Основава и камерен оркестър „Колегиум и музикум“ в Щадалендорф, Германия.

През 1999 г. създава Студио „Концертанте“ и е негов диригент и концертмайстор. С изпълненията си студиото популяризира произведения на българските композитори Марин Големинов, Парашкев Хаджиев, Лазар Николов и др.

Калайджиев никога не забравя корените си. Помага в различни благотворителни инициативи – от дарения на медицинска техника, дрехи и др., до създаване на Лятна академия „Жеруна“. От няколко години, със съдействието на негови приятели от Германия, се реализира проект „Музиката вместо улицата“. Основната му идея е социално слаби деца от Сливен и по-специално от кв. „Надежда“, да получават безплатно обучение по музика – цигулка, пиано акордеон, контрабас, виолончело, флейта, китара и др. Към обучението децата получават безплатно закуска и плодове.

Наградата ще бъде връчена на тържествена церемония на 25 октомври 2019 г.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев