Община Сливен
Областна администрация Сливен

Пожарите в Сливенска област са овладени

29.08.2019 / 12:21

Двата големи пожара, които избухнаха по обяд на 28 август в Новозагорско и на полигон „Ново село“, вече са овладени. Ситуацията е под контрол. Все още има огнища, извършват се необходимите действия, наблюдението ще продължи, съобщи областният управител на Сливенска област Чавдар Божурски.

Овладяването на пожара между новозагорските села Сокол и Еленово се осъществява в сложна обстановка заради съпътстващия вятър. В гасенето се включиха служители на „Пожарна безопасност“ от Нова Загора, Сливен и Стара Загора, служители на РДГ и доброволци. По настояване на областния управител Чавдар Божурски от военно формирование 22 220 предоставиха верижна машина. Кметът на община Нова Загора Николай Грозев потърси съдействие от ръководството на ТЕЦ „Марица Изток –2“, от чиито рудници където бяха осигурени булдозери. Прокарани са просеки за ограничаване на бедствието. Втори ден екипаж от авиобаза Крумово участва с вертолет в гасенето.

На 28 август работата на екипите продължи до 23 часа. През нощта бе осигурено наблюдение със специализирана техника. Активните действия на екипите бяха възобновени в 7 часа тази сутрин. Операцията ръководи на място директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Владимир Демирев. На място вчера бе и ст.комисар Красимир Шотаров от ГД „ПБЗН“. Според получените до момента данни, пожарът е засегнал територия от близо 2000 дка, като 1500 дка от тях са сухи треви и храсти, а останалите – иглолистна гора. Не бе допуснато да се създаде опасност за населението. Не се налага евакуация на живущите в близките населени места. При пожара няма пострадали хора.

Овладян е и пожарът, който избухна в района на стрелбището на територията на военната база „Ново село“. Наблюдението продължава.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев