Община Сливен
Областна администрация Сливен

Коледа посред лято приключва

27.08.2019 / 14:41

Областният управител Чавдар Божурски свика поредно заседание на епиозоотичната комисия във връзка с изпълнението на мерките срещу разпространението на африканска чума по свинете. Към момента 98 процента от домашните свине, които са били отглеждани в обекти от типа „заден двор“ в 20-километровите зони, са доброволно умъртвени. Все още се отглеждат животни в 15 домашни стопанства. Ще бъдат съставени предупредителни протоколи и актове за административни нарушения. Получен е нов сигнал за отглеждането на 10 свине – майки в нерегистриран обект в землището на Сливен. Според указаните от Националния епизоотичен съвет мерки, ако собствениците доброволно умъртвят прасетата си, ще могат да усвоят месото им. В противен случай ще бъде извършена евтаназия.

Обезщетенията на собствениците ще се изплащат по банков път или на ръка. В малките населени места, чрез общините, ще бъдат разпространени списъци с препаратите, които стопаните могат да използват за дезинфекция. Препаратите се предлагат на свободна продажба в аптечната мрежа. Очакват се допълнителни указания във връзка с обезщетенията.

През миналата седмица са били отстреляни 4 диви прасета, пробите за африканска чума по свинете са отрицателни. Изградени са още 7 селективни капана. Продължава дезинфекцията на местата за смет в районите на републиканската пътна мрежа. Областният управител е запознал Министъра на земеделието, храните и горите с направеното от ловджиите предложение част от внесените от тях отчисления да бъдат използвани за мероприятия срещу АСЧ. Предмет на бъдещи дискусии ще е идеята на ветеринарните специалисти от областта да бъдат създадени трупни ями в малките населени места.

В 20 области в страната са регистрирани случаи на африканска чума по свинете. Сливен е една от 8-те области, в които няма открито огнище на острата зараза.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев