Община Сливен
Областна администрация Сливен

Поредно заседание на Областната епизоотична комисия

30.07.2019 / 15:32

Областният управител Чавдар Божурски свика поредно заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с неблагоприятната обстановка в страната, породена от откритите огнища на африканска чума по свинете.

Информационната кампания и контролът са сред акцентите в работата на институциите в областта. Отново ще се проведат срещи с кметовете и кметските наместници, както и лично със собствениците, отглеждащи свине в стопанства от типа „заден двор“. Целта на срещите е да се направят разяснения за опасната зараза. В кампанията активно ще се включат ветеринарните лекари. В Сливенска област все още няма случаи на АЧС, но съществува потенциална опасност от риск заради констатирано заболяване в съседните области. По тази причина специалистите препоръчаха на дребните стопани сами да заколят прасетата си, за да бъдат спестени материални загуби. Ако заболяването навлезе в областта, предстои задължителна евтаназия на животните и загробване.

От миналата седмица се извършва денонощен контрол относно превозването на животни. От ОД на МВР разкриха две КПП-та на пътя Котел – „Петолъчката“ и по едно на главните пътища край Нова Загора и Твърдица. Досега случаи на забранен транспорт на свине не е регистриран. Има готовност за увеличаване на КПП-та в областта. Най-строги мерки, предвидени в закона, ще бъдат предприети спрямо лицата, които отглеждат прасета в планинските райони без да спазват задължителните санитарни изисквания. Свободното отглеждане на свине от породата „източна балканска“ е забранено в Балкана и законът предвижда конфискация на животните. На собствениците на две незаконни стопанства в местността Селището и в с.Сотиря са съставени актове.

Общинските администрации са определили места, където да бъдат загробвани при необходимост евтаназираните прасета. Очаква се становище от „Басейнова дирекция“ за пригодността на терените.

Двата промишлени свинекомплекса в Сливенска област отговарят на всички изисквания за биосигурност. В тях се отглеждат 3 994 животни. Две са свинефермите от тип „А“, с общо 1 115 животни и създадени условия на биосигурност. На няколко стопанства от тип „Б“, с общо 317 животни, са съставени актове и са направени предписания за въвеждането на санитарните норми в обектите им. Според събраната до момента информация, 5 140 са прасетата в стопанствата от типа „заден двор“, както следва: 2 338 в община Сливен, 1 4 82 в община Нова Загора, 641 и 739 в община Нова Загора и в община Твърдица.

В четвъртък, 1 август, представител на Централния епизоотичен съвет ще пристигне в Сливен за среща с ръководителите на държавни и общински структури. Срещата ще се проведе от 10 часа в областната администрация. Областният управител Чавдар Божурски покани чрез общинските кметове в нея да вземат участие кметове и кметски наместници на селата, ветеринарни лекари, стопани.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев