Община Сливен
Областна администрация Сливен

Поредно заседание на Общинската епизоотична комисия

27.07.2019 / 11:26

В петък, когато в.”Сливенски НОВИНИ” написа на първата си страница с големи букви „Иде ли в Сливенско африканската чума?”, се проведе заседание на Общинската епизоотична комисия. В срещата, състояла се в Община Сливен, участваха председателят на комисията и зам.-кмет Румен Иванов, д-р Лещевски - представител на ОДБХ - Сливен, директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Тодор Братанов и представители на свинефермите в община Сливен.

Във връзка с неблагоприятната епизоотична обстановка в страната, свързана със заболяването Африканска чума по свинете, беше обсъдена обстановката на територията на общината, хода на информационната кампания сред населението, както и резултатите от предприетите към момента мерки. Последователни и с добра координация са действията, касаещи т.нар. „заден двор“ животновъдни единици, в които се отглеждат прасета само за нуждите на собствено домакинство. Част от превенцията е и съхранение и ползване на фуражите за храна на прасетата. Изключително важно е собствениците на животни да спазват всички изисквания и препоръки на компетентните и контролни органи.

Представителите и от двете свинеферми увериха, че са предприели и прилагат всички необходими мерки по осигуряване превенцията за недопускане на заболяване. Извършва се постоянен контрол, осигурена е надеждна охрана на обектите, предприети са мерки по изграждане дезинфекционни площадки, съоръжеността и препаратите за извършване дезинфекция са наличини и пр.

От общината е изготвен обобщен списък с предложения от страна на кметовете и кметските наместници от населените места за подходящи места, съгласно Наредбата за условията и реда за обезвреждане на странични животински продукти и на продукти, получени от тях, и на специфично-рискови материали извън обектите, регистрирани в БАБХ, респективно ОДБХ, допълни инж. Снежана Кънева, която е секретар на комисията.

 
 

Copyright © 2008-2023 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев