Община Сливен
Областна администрация Сливен

Признателен знак

снимка от събитието
17.07.2019 / 14:52

Паметна плоча на д-р Начо Планински беше открита днес на входа на административния блок на МБАЛ «Д-р Иван Селимински»-Сливен като част от проявите по повод 140 години от създаването на болницата, които се отбелязват тази година. Инициативата е на семейство Надежда и Аспарух Панови – родственици на видния лекар, осъществена със съдействието на болницата.

«Това е първата проява, която предприехме за отбелязване на 140-та годишнина от създаването на болницата. Д-р Начо Планински е една интересна фигура в живота и историята на град Сливен - краевед, читалищен деятел, един от основател на здравеопазането в града», каза при откриването изпълнителният директор на МБАЛ «Д-р Иван Селимински» д-р Васислав Петров.

Аспарух Панов благодари за подкрепата от страна на болницата и други институции, съпричастни с идеята за поставяне на паметна плоча на видния лекар. «Развълнуван съм от това събитие и за мен е чест, че имахме подкрепа да почетем по този начин паметта на д-р Начо Планински», каза Аспарух Панов, който подготвя за издаване библиография за видния лекар, със съдействието на Регионална библиотека «Сава Доблоплодни».

Д-р Начо Планински е околийски лекар в Сливен в продължение на 17 години и втория управител на сливенската болница, създадена през 1879 година. За няколко месеца първи директор е бил д-р Миркович, а след него - д-р Начо Планински, управлявал здравното заведение 16 години /от октомври 1879 г. до смъртта си през 1895 г., когато умира от тиф, заразен от свой пациент/.

Откриването на паметната плоча е отдаване на почит към многостранната му дейност, неделимо свързана със 140-годишната история на Сливенската болница.

На събитието присъстваха областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, зам.-кметът Пепа Чиликова, директорът на РЗИ-Сливен д-р Петя Балулова, бивши и настоящи лекари.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев