Община Сливен
Областна администрация Сливен

Сливен отбеляза 140-годишнината от създаването на МВР

снимка от събитието
04.07.2019 / 15:38

С церемония за поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър в Сливен и с тържествено събрание в зала „Сливен“ ОД на МВР отбеляза 140 години от създаването на министерството.

„Министерството на вътрешните дела е сред първите шест, създадени след Освобождението. То е най-голямото сред тях, ръководството му е поверено лично на премиера. А пряката полицейска работа е била само една от многото вменени отговорности на това министерство. Тези любопитни исторически факти показват, че редът във всички съществени сфери на живота са били основна задача за младата държава. Това е основна кауза и днес“, каза областният управител Чавдар Божурски на събранието, в приветствието си към ръководството и личния състав на дирекцията. Той допълни, че полицейската професия се сблъсква ежедневно с противоречивата човешка природа. Служителите на реда са на първа линия без значение дали става въпрос за катастрофа, пожар, кражба, битов скандал или тежко криминално престъпление. „Службата в МВР е за силни и достойни мъже и жени, за хора от една и съща кръвна група“, подчерта Божурски. „Срещу злонамерените внушения за вашата работа, които се разпространяват включително и в интернет, все пак има ефикасен антидот - изпълненият дълг и вашият професионализъм, в които аз силно вярвам“, заяви още областният управител. Приветствия за празника поднесоха още директорът на ОД на МВР-Сливен ст.комисар Димитър Величков, кметът на община Сливен, директорът на ТД на ДАНС Николай Чиликов. Над 200 служители бяха отличени за работата си, със заповеди на министъра или представители на екипа му, на директора на ОД на МВР и заместника му, на началниците на Районните управления и др. Мл.експерт в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОД на МВР Ивелин Константинов получи наградата „Полицай на 2018 година“ за съществения си принос в разкриването на обир на банкомат в Пловдив и за задържането на извършител, причинил смъртта на велосипедист на пътя и избягал от местопроизшествието. Отличието, учредено от общината и от ОД на МВР, бе връчено от кмета Радев.

На събранието бяха раздадени и награди за участвалите в спортни състезания и турнири, организирани от ведомството. Купа и медали имаше и за баскетболистите-любители, работещи извън системата на МВР, които се включиха в полицейския турнир. Призовете ще бъдат предадени на баскетболистите от зам.областния управител Камен Костов, който е техен съотборник.

Гости на тържествата за празника бяха Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий, ръководителите на Окръжния и на Административния съд, на Окръжната и Районната прокуратура, на ТУ-София, на държавни и общински структури.

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев