Община Сливен
Областна администрация Сливен

В Сливен ще има безплатен интернет

08.05.2019 / 14:30

Сливен е сред първите общини в България, която получи ваучер от първата покана на Европейската комисия за насърчаване на безплатен достъп до безжичен интернет – WiFi4EU. Чрез схемата ще бъде предоставен безплатен Wi-Fi на жителите и гостите на града на най-посещаваните обществени места на открито и закрито, като обществени сгради на публичната администрация, площади, паркове, места за отдих, читалища, библиотеки, театри, училища, и други. Ваучерът беше връчен на кмета Стефан Радев от еврокомисаря по Цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел.

„Искам да поздравя кмета и неговия екип за това, че сте сред първите селекционирани по този проект, защото само в рамките на първите 10 секунди от неговото обявяване, получихме над 11 хиляди регистрации. Това наистина е изключително голям интерес. И затова искам да изкажа благодарности на г-н Радев и екипа му за това постижение“, каза Габриел.

„Благодаря на госпожа Габриел, че имаме възможността да реализираме такива проекти. В последните години се говори, че интернет води до отчуждаване на хората, но пък ние нека покажем обратно – интернет може да служи за социални контакти. Знаем, че младите хора са там, където има интернет. Искаме повече млади хора в градовете, на площадите, в парковете. Сигурен съм, че този проект ще бъде полезен за това да има повече контакти сред младите хора“, заяви от своя страна кметът на Сливен Стефан Радев.

В проекта на Община Сливен, с цел да бъдат обхванати по-голям брой граждани, които да се възползват от услугата на схемата WiFi4EU, ще бъдат поставени минимум 10 точки за достъп на открито.Те ще бъдат разположени в 5 зони:

Зона 1 с условен център административна сграда на Община Сливен: Площадни пространства около сградата на Община Сливен, Централен площад „Хаджи Димитър“, Драматичен театър „Стефан Киров“, Катедрален храм „Св. Димитър Солунски“, ППМГ „Добри Чинтулов“, СУ „Пейо Яворов“, Окръжен и районен съд-Сливен, Областна служба „Земеделие“, Гарнизонен военен клуб, Народно читалище и Библиотека „Зора“, и др. Приблизителен периметър на обхвата е от 16 600 кв м.

Зона 2 с условен център фонтан „Кълбото“ на пл. „Александър Стамболийски“: пл. „Александър Стамболийски“, пл. „Добри Желязков – Фабрикаджията“, административна сграда „Печ“, административна сграда „НТС“, Регионална Здравна каса-Сливен и др. Приблизителен периметър на обхвата е от 5600 кв м.

Зона 3 с условен център центъра на розариумите на парк „Юнак“: зоната за отдих „Парк „Юнак“, град Сливен“, включително розариуми, зелени площи, алейна мрежа, детски площадки, подходите към стадион „Хаджи Димитър“ и др. Приблизителен периметър на обхвата е от 18 000 кв м.

Зона 4 с условен център новия парк „Асеновец“, по протежение и между ул. „Димитър Добрович“ и ул. „6-ти Септември“, ограничено от изток и запад от границите на парка, задължително обхващаща парк „Асеновец“, включително зелени площи, алейна мрежа, детски площадки, спортни и детски съоръжения. Приблизителен периметър на обхвата е от 8000 кв м.

Зона 5 с условен център в началото на Градската градина: зоната, заключена между бул. „Георги Данчев“ и бул. „Бургаско шосе“, непосредствено след пресичането им на новото кръгово кръстовище „Розова градина“. Приблизителен периметър на обхвата е от 1600 кв м.

В 90% от обектите, които ще обхване безплатната мрежа, са реализирани проекти, финансирани от европейски програми.

Споразумението за отпускане на ваучера е подписано на 22 януари 2019 г. Дружеството, което ще инсталира Wi-Fi е избрано на 2 април 2019 г. и това ще бъде Българска телекомуникационна компания ЕАД (Vivacom).

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев