Община Сливен
Областна администрация Сливен

Подготвят се два ключови проекта

Община Сливен
26.03.2019 / 16:52

Два ключови за града проекта подготвя Община Сливен за кандидатстване по Оперативна програма „Региони в разстеж“ 2014-2020.

Първият проект предвижда реализирането на дейности в обекти с национално значение, както и инфраструктурата около тях, заяви зам. кметът по икономическото развитие Стоян Марков. В него са включени символите на град Сливен и българското Възраждане. Това са къщите-музеи на Хаджи Димитър и Добри Чинтулов, на Сливенския бит, Първата текстилна фабрика на Добри Желязков, тракийската гробница край сливенското село Калояново и историческото място Куш бунар в местността Карандила.

Инж. Марков допълни, че проектът се подготвя в партньорство с РИМ „Д-р Симеон Табаков“, общинската фирма „Пътнически превози“ ЕООД и Дирекцията на Природен парк „Сините камъни“. Той предвижда още и цялостно обновяване на лифта, което не е правено досега от неговото създаване. С този проект Общината ще кандидатства за финансиране по Процедура BG16RFOP001-6.002 – „Развитие на туристически атракции“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, Приоритетна ос 6: „Регионален туризъм“. Финансирането на проекта ще става от две места. До 85% с безвъзмездна помощ от оперативната програма и минимум 15 % с финансови инструменти от Фонда на фондовете. Предстои обществено обсъждане на концепцията за проекта.

Вторият проект, за който Общината вече има осигурено финансиране е свързан с разкриването на два нови социални центъра. Единият ще е Център за временно настаняване на бездомни лица, а другият Кризисен център за жертви на домашно насилие. Общата стойност на проекта е 2 млн. и 200 хил. лв., осигурени от Инвестиционната програма.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев