Община Сливен
Областна администрация Сливен

Кметът Стефан Радев:

Кметът Стефан Радев посрещна известния драматург, поет и писател Стефан Цанев
19.02.2019 / 14:33

Аз съм израснал с вашата поезия

Кметът Стефан Радев посрещна в общината известния драматург, поет и писател Стефан Цанев. По-късно в зала „Май“ ще се проведе среща-разговор с него и Доротея Тончева. Водещ беше Иван Гранитски.

Стефан Радев и Стефан Цанев използваха срещата, за да коментират състоянието на българските театри.

„Говорил съм с приятели и съм споделял, че ако искаме да се случи дадена работа, трябва да се обърнем към кметовете“, пошегува се писателят.

От своя страна кметът приветства Стефан Цанев с добре дошъл и сподели удоволствието си от неговото гостуване.

„Аз съм израснал с Вашата поезия. Не съм и предполагал, че ще бъдете мой гост. Много се радвам, че сте в нашия град“, изтъкна Радев.

В разговора драматургът не скри, че му тежи състоянието на голяма част от театрите в много от общините.

„Местните трупи са изместени от гостуващите актьори. Един министър не може да обиколи всички театри в страната. Тук идва ролята на кметовете“, посочи Стефан Цанев.

„Имаме много театри в България, което от своя страна води до проблеми с финансирането и поддръжката“, отговори от своя страна кметът.

Стефан Радев подари на своя гост възпоменателна монета „Старият бряст в Сливен“ и цветен албум с облика на града преди и сега.

„Духът на поета“ на Стефан Цанев се развива в къщата на министър-председателя Стефан Стамболов, където изведнъж настава паника – на прага му се е явил възкръсналият Христо Ботев и иска да се срещне със стария си приятел. Докато Ботев чака под стража аудиенция при главния човек в държавата, Стамболов вика за съвет Захари Стоянов. Техният диалог представлява текста на пиесата.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев