Глобус ЕС

Човекът, който вечно е „включен” в нещо

 Ралица Иванова и арт-инсталацията MediaZoi
30.09.2018 / 19:36

Ралица от Сливен за трети път на арт-фестивал в Невада

Преди няколко години писахме за Ралица Иванова от Сливен, която участва със своя арт-инсталация на световноизвестния фестивал „Горящият човек” /Burning Мan/. Културният фестивал се провежда в края на всяко лято в Невада, САЩ. За няколко дни в пустинята се появява градчето Блек рок сити, което събира десетки хиляди почитатели на модерното изкуство. Фестивалът се нарича „Горящият човек” заради ритуалното изгаряне на 12-метрова дървена човешка фигура като символ на края и началото.

Преди 5 години Ралица Иванова участва за първи път във фестивала с арт-инсталацията „Ти си ключът” – огромен ключ, върху който са изписани въпросите „Какво искам?”, „Какво търся?”, „Какво ме спира?”, „Кой пише твоята история?” и др. Като отговор на всички въпроси е частта, която отваря вратата – тя е с формата на думата „Ти”, за да напомни, че отговорът на всички въпроси, които си задаваме, се крие в нас самите.

Ралица е завършила Художествената гимназия в Сливен през 1994 г., а след това и Художествената академия със специалност „Пространствено оформление”. От 2004 г. живее във Флорида, САЩ, и работи като графичен дизайнер. Рисува и работи по художествени проекти на свободна практика.

Екипът ни научи, че тази година Ралица е била поканена да участва за трети път в културния фестивал. Свързахме се с нея и помолихме да ни разкаже подробности за новата си арт-инсталация и за впечатленията си от фестивала. Ето какво ни сподели тя:

„Тази година темата на „Burning Man” беше iRobot и аз се представих с арт-инсталацията MediaZoid. Светлинната инсталация е във формата на хуманоид с 5 крака, ръце и “очи”, които са оформени като щепсели.

Един ден бяхме се събрали с една приятелка на кафе у тях и нейната малка дъщеричка си играеше весело. Скачаше и тичаше и като повечето малки деца идваше при нас и с желание и възторженост ни канеше да си играем с нея. Ние обаче искахме да се видим и да си поговорим и моята приятелка попита дъщеря си: “Искаш ли да гледаш филмчета на телефона?” И тя каза: “Да”. Седна детето с телефона в ръце и се втренчи в екрана. И не мръдна. За около час. Омаяна от мърдащите картинки, ни остави на спокойствие да си говорим с моята приятелка.. Наблюдавайки тази случка, си дадох сметка как ние всички се превръщаме в малкото момиченце, втренчено в екрана. Ежедневно и не само за час… В по-голямата част от нашето ежедневие ние постоянно сме “включени” към някакво техническо устройство, създадено да ни улеснява и разнообразява живота. Ако не гледаме или говорим по телефона, то се взираме в монитора или в телевизионния екран, в таблета или в електронната игра… Чувствам се сякаш постоянно сме “включени” в някакъв източник, който предава информация.

Арт инсталацията е висока 5 метра и е направена от метал, стъклопластика, пластмасови тръби и led-светлини. През деня е прозрачно бяла, а вечер свети с променящи се светлини - сякаш осветена от приетата информация.

Тази година на международния фестивал имаше над 70000 участници. Арт- инсталацията се прие много добре, някои от хората се спираха, снимаха с телефоните си, позамисляха се малко, пообикаляха около нея и продължаваха по пътя си. Други оставаха за по-дълго, впускайки се в разговори как наистина се чувстват, как са се превърнали в такъв хуманоид, вечно “включени” в нещо. Приятно ми стана да чуя “виждането”на един участник как петте крака символизират бързото развитие на технологията и как винаги искаме да сме първи научили новината. Зарадвах се. И аз така го чувствах!

Всички артистични произведения трябваше да са инсталирани преди официално да отвори врати фестивалът. Аз трябваше да отида три дни по-рано, за да я инсталирам. Имаше силни пясъчни бури, които вдигаха много прах и процесът на работа не беше лек, но успяхме да се справим.

Отново с помощта на българските ми приятели във Флорида успях да я построя, преди да отида в пустинята, а там с помощта на хора от Америка, Ирландия и “Burning Man” организацията успях да я инсталирам и деинсталирам.

Невероятно е усещането, че отново бях част от този неописуем фестивал, който за трети път ме зарежда и вдъхновява до безкрай. Тази година аз сама си финансирах изобретението, след като отново бях поканена да участвам и получих безплатни евент билети за мен и за екипа от хора, с които работех по проекта.

Планирано е творбата да краси временно входната площадка на американска фирма, която се занимава с производство на луксозни интериорни панели, направени на ръка от цветни смоли. Собственикът на компанията се влюби в светлинната скулптура и инсталирането и е планувано за другата седмица.

Имам покана да участвам и на други фестивали и ако всичко върви по план, още много хора ще имат възможността да й се порадват”.

Екипът ни пожелава на Ралица още много участия във фестивали по целия свят и хиляди заслужени аплодисменти за нейния талант!

Още снимки от новината

Арт-инсталацията MediaZoid
Инсталиране на арт-инсталацията MediaZoid
Арт-инсталацията MediaZoid
Арт-инсталацията MediaZoid
Инсталиране на арт-инсталацията MediaZoid
Създателката на арт-инсталацията MediaZoid - Ралица Иванова от Сливен
Деинсталиране на арт инсталацията
Ритуалното изгаряне на 12-метрова дървена човешка фигура като символ на края и началото

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев