Глобус ЕС

Ще местят Кукления театър?

30.07.2018 / 09:24

Областният управител Чавдар Божурски бе домакин на работна среща с участието на зам.министъра на културата Румен Димитров, кмета на община Сливен Стефан Радев, главния експерт и ръководител на Военния клуб в Сливен Атанас Чолаков, директора на Държавния куклен театър Ефимия Павлова.

Повод за срещата бе желанието на държавната и местната власт да помогнат за решаването на проблемите на ДКТ, свързани със сградния фонд. Участниците в нея се обединиха около идеята театърът да се премести във Военния клуб. Те посетиха клуба, за да се запознаят на място с възможностите за ползване на сцената, на залите и офисите, на помещенията за декори и костюми. Подробностите за договорните отношения между ДКТ и ВК тепърва ще се уточняват.

Проведената среща е резултат от многократни предварителни разговори, които областният управител проведе с Министерството на културата и Изпълнителната агенция „Военни клубове“.

Районното мюфтийство е поискало със 70 % по-висок наем от кукления театър в Сливен, който се помещава в сградата на мюфтийството. През последните осем години театърът е плащал 1440 лева наем всеки месец. Преди шест месеца обаче мюфтийството е поискало 2440 лева, което прави почти 70 %.

„Радостното е, че успяхме да се споразумеем с Военния клуб кукленият театър да се прехвърли там. Надявам се това да стане до шест месеца“, заяви кметът на Сливен Стефан Радев.

Той подчерта, че прехвърлянето става с помощта на държавата, тъй като кукленият театър е държавен. Община Сливен обаче отделя всяка година субсидии от 20 000 лева за театъра, чиито зрители са предимно деца.

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев