Глобус ЕС

Ще го има ли Старият бряст до следващия мандат?

30.07.2018 / 12:23

Съдбата на Стария бряст, освен агрономически, стана и политически феномен.

Че Дървото на Европа, символът на Сливен, си отива, е ясно.Няма вечни хора, няма и вечни дървета. Въпросът вече е "При кой кмет изсъхна Стария бряст?" При Лечков Дървото на Сливен не беше кой знае какъв проблем. При Кольо Милев дойдоха проблемите със съдбата му. Той спешно извика експерти по дърветата и от чужбина, пък и по неговото управление Старият бряст стана Дървото на Европа, що народе от Сливен отиде в Брюксел да се хвали! Но дървото оцеля до края на Милевия мандат, разбирай - и на БСП, макар и много болно! Милев би трябвало да си отдъхне.

 

Дойде Стефан Радев, разбирай ГЕРБ, и съдбата на Стария бряст надвисна над управляващите със страшна сила. На никой не му се иска да остане в историята на града със смъртта на символа на Сливен. Поради което сега се хвърлят доста сили и средства за оцеляването на дървото. Поне до края на мандата, сиреч до октомври догодина. Уви, май вече напразно.

 

Разбира се, наивно е да се политизира една дърво, било то Стария бряст. Вярно, свиди ни се,мъчно ни е да гледаме все по-окаяното му състояние. Но каква вина имат местните власти? Че дървото рано или късно ще си отиде, е ясно и на децата. Неспасяемо е вече. Едва ли е на хиляда години, но и на петстотин да е, пак заслужава нашето уважение. Все пак край него минаха няколко поколения! Дано под него да поникнат издънките му, които сега виждаме, и да се появи един нов Стар бряст! Идват следващите поколения…

И нещо прясно около дървото. Все още не са готови лабораторните проби, които трябва да докажат дали холандската болест, с която е заразен Стария бряст, е в остра форма, съобщи в сряда кметът на Сливен Стефан Радев. И добави: "Все още чакаме резултатите на Лесотехническия университет. В същото време се свързах с БАН и миналата седмица изпратихме на Института по горите проби, които ще бъдат изследвани в две други лаборатории. Чакаме и техните резултати и становища, за да имаме всички възможни мнения за състоянието и перспективите.

Имам уверения, че академик Александров, който е от най-големите светила в науката за горите у нас, се ангажира със случая и може да дойде в Сливен. Чакаме резултатите от лабораториите.

От БАН казаха, че ще предложат и нещо в посока какви да са следващите ни стъпки. Иначе ние имаме и семена, и фиданки от Стария бряст. Мисля, че ще има и още издънки, освен тази, която сега е избила до него".

Междувременно, Старият бряст вече е само с едно що-годе зелено клонче от западната страна на дървото, което също съхне.

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев