Глобус ЕС

Пети пленер в с. Долни Марян

Художникът Христо Тотев и д-р Мариана Марчева
24.07.2018 / 18:21

Тази година за пети пореден път сливенската лекарка д-р Мариана Минишка-Марчева организира пленер по живопис в къщата си в село Долни Марян. Налице е и първият чуждестранен участник от Швеция - Матс Варне.

Тази година, освен че е юбилейна за пленера, е наситена с лични юбилеи за домакинята. По повод кръглата си годишнина и годишнина от брака й с художника Христо Тотев, д-р Марчева си подари и участие в международния конкурс „Мисис Баба“, състоял се на 21 януари (Бабинден) в зала „Монтесито“ в София. След селекция от над 160 кандидата от цяла България и състезание в три тура, в които се наблягаше на биография, таланти и дефиле във вечерен тоалет, тя получи две корони и две ленти – „ Мисис Баба Чар“ и „Мисис Баба III“. Така стана член на КГБ – „Клуб на готините баби“. Тази година й донесе и пето внуче. За любимите си внуци написа и издаде детска книжка, илюстрирана от 5-годишната й внучка София, която (вече на 7 години) е носител на много награди от художествени конкурси.

Мечтата на д-р Марчева е след пенсионирането си да се посвети изцяло на популяризиването на изкуствата и културата, както и на красотата на родната природа. В съвременния бит все по-малко място се отделя за произведения на изкуството – картини, уникални предмети, пластики и книги, а те са тези, които дават физиономия на всеки дом и го зареждат с позитивна енергия. Никоя техника и съвременна технология не могат да заменят настроението и усещането, с което едно авторско произведение огрява и украсява дома. Домашното възпитание трябва да включва отношение към природата и произведенията на изкуството, които черпят вдъхновение от нея.

Пленерът и изложбите, които го съпътстват, съчетават и двете. Сред неповторимата атмосфера на „Мечевата къща“ и красивата природа на Еленския Балкан, посетителите не само се запознават с авторите и техните произведения, но могат да надникнат и в самия творчески процес и труда на художника, който, за жалост, е все по-пренебрегван и недооценен. Пленерът събира творци различни по възраст, стил и изразни средства, но обединени от общата страст да творят и създават красота, а „красотата ще спаси света“ - е казал Достоевски.

В тазгодишния пленер се събират участници от Несебър, Карнобат, Благоевград и Сливен, както и участник-гост от Швеция - Матс Варне. От морето идват Видка Липчева, Йордан Йорданов и Ненчо Русев; от горещия Благоевград – Живко Янев и Румен Дешев, а от града-символичен домакин Сливен – Димитър Кавръков, фотографът Костас Анастасиу и Христо Тотев – Тото.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев