Глобус ЕС

Най-много ракети срещу градушката се изстреляни от Сливен

градушка
14.07.2018 / 10:17

Градушки не се очакват, въпреки това от Агенцията за борба с градушките са в готовност, каза пред Bulgaria ON AIR специалистът Стефан Георгиев. Над 10 000 ракети са изстреляни през тази година, като са предвидени достатъчно такива за сезона.

"За сега облачността в Източна България остава само дъждовна, хората могат да бъдат спокойни, няма опасност от градушки, по актуална информация", каза още Стефан Георгиев. За миналата година са изстреляни около 6 000 ракети, като тази година е по-активна.

"Разполагаме с 9 командни пункта в страната и изграждаме два нови полигона в Хасково и Тъжа, хората могат да бъдат спокойни че ще бъдат защитени", успокои Георгиев от Агенцията за борба с градушките. Специалистът увери още, че пунктовете се намират на места, където земеделието е развито и има опасност от градушки. Той информира, че се предвижда от догодина цялата страна да е защитена със самолетен способ. Южна България в област Пловдив и Сливен е била най-активна, там са изстреляни най-много ракети, като обстановката напомня за тази през 2014г., каза още Стефан Георгиев. "Нашите специалисти следят обстановката, когато има облак с опасни размери те зареждат ракети, които се изстрелват. Самата ракета се слага в ракетната площадка. В нея има вещество, което след като се разпръсне, ракетата се ликвидира", обясни той.

Георгиев напомни, че колегите му на ракетните площадки минават специално обучение всяка година и работят само Градушки не се очакват, въпреки това от Агенцията за борба с градушките са в готовност каза пред Bulgaria ON AIR специалистът Стефан Георгиев.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев