Глобус ЕС

Изгавриха се и с Вапцаров

04.06.2018 / 10:55

Световно неизвестна чалга-певачица стана известна буквално за секунди, след като неин клип се завъртя в интернет-пространството преди дни. Дотук – нищо необичайно. Чалгата отдавна е начин на живот, просмукана е във всичко наоколо, и само здравият разум спасява от нея.

Когато обаче едно от най-красивите български стихотворения стане база за пошъл чалга клип, здравият разум реагира и очаквано въстава. Така стана и сега. Срещу гаврата с Вапцаровото „Прощално” скочиха хиляди възмутени българи. А певачицата, чието име не помним, гордо заяви, че така искала да накара хората да мислят. Ами така си е – Вапцаровите стихове сред силикон, мускули, еротични танци и пот са си тема за размисъл. Евтиният пиар на певачицата я докара дотам да изприказва още куп глупости. Като тази, че „Прощално” било последното стихотворение, написано от поета, преди да го „обесят в ареста”. Женицата смело пренаписва част от историята, ние сме тръгнали да й търсим кусури за някаква песен!

Крайно възмутена от чалга-гаврата с поезията на Вапцаров, оказа се, е и д-р Мариана Марчева. Научила за нея от „асоциалните” медии, както ги нарича, и признава, че още не може да дойде на себе си. „Първият човек, с когото коментирахме тази гавра, бе Оги Тодоров. Той е учител по БЕЛ в ОУ „Д-р Иван Селимински”, наш дългогодишен приятел. Днес /б.р. – 30 май/ има рожден ден. След разговора ни набързо излях мисълта си в стих и реших да го посветя на Огнян”, сподели пред екипа ни тя.

Думите на д-р Марчева всъщност казват всичко за онова, което бавно убива културата; което смело руши традиции и ценности; което унищожава всичко по пътя си в името на бързата слава и лесните пари. Хубавото е, че докато има хора, които реагират на тази простащина, все пак има надежда, че нещата някой ден може да станат по-добри и дори нормални.

Злободневно

Осъдиха отново Вапцаров –

не на разстрел, а на обесване

в клоните на здраво вкорененото дърво

на простащина и безпросветност.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев