Глобус ЕС

Ще има ли кметът под ръка и полицаи?

25.04.2018 / 15:21

Ще има ли общинска полиция в Сливен, ще стане ясно на сесията на Общинския съвет, която ще се проведе на 26 април. Предложението отново е на общинския съветник Момчил Пантелеев. Припомняме, че той внесе предложение за създаване на общинска полиция още през февруари, но по ред причини тогава оттегли сам точката от дневния ред на заседанието.

Според вносителя, звеното „Общинска полиция“ ще осъществява следните дейности по: опазване на обществения ред; защита правата и свободите на гражданите, опазване на живота, здравето и имуществото им; охрана на обекти – публична и частна общинска собственост; охрана на общински мероприятия и такива, на които общината е партньор; безопасността на движението; да контролират спазването на правилата за паркиране от водачите на ППС, на правилата за движение на пешеходците и на правилното използване на алармените инсталации, монтирани в автомобилите; да преместват паркирано ППС без знанието на неговия собственик или на упълномощен водач, когато ППС е паркирано в паркове, градини и детски площадки в населените места, извън обозначените за това места; да оказват съдействие на служителите от общинското предприятие „Градска мобилност“; да оказват съдействие на длъжностни лица от общинската администрация при изпълнение на служебните им задължения, свързани с контрола по спазването на наредбите на общинския съвет, заповедите и разпорежданията на кмета на общината по въпросите на опазването на обществения ред на територията на общината и при изпълнението на служебните им задължения по контролната и административно-наказателната дейност на територията на Община Сливен.

Пантелеев припомня, че в програмата на кмета за развитието на общината е заложено създаването на инспекторат, който има сходни функции, с предлаганото звено „Общинска полиция“. Финансирането на това звено да стане за сметка на съкращаване на щата на общинската администрация, в отделите и звената, на които е било възложено осъществяването на тази контролна дейност – „Екология“ и „Строителен контрол“, пише още в предложението.

В текста се поясняват мотивите за оттеглянето на точката от дневния ред на сесията преди 2 месеца. „След входиране на предложението за сесията през февруари бяха организирани няколко срещи, което наложи оттегляне на точката от дневния ред. В срещите бяха зададени много въпроси, изслушани мнения и взети становища от експерти, които да помогнат за ефективността от създаването на такова звено. Особено полезна беше логистичната подкрепа от страна на Началника РУП Сливен – гл. инспектор Кикьов, който даде насоките за доразработване на предложението, за да може да постигне поставените си цели. Беше посочено, че сключването на договор между Община Сливен и ОДМВР не може да бъде за срок по-малък от 3 години, както и че за изпълнението на възложените от страна на Общинската администрация задачи по този договор ще са необходими минимум 15 служители.

Пантелеев предлага да се сключи договор за срок от 3 (три) години между кмета на община Сливен и директора на ОДМВР Сливен, за създаване на звено „Общинска полиция“ с числен състав от 15 служители.

Идеята за създаване на общинска полиция се върти в публичното пространство от времето на Йордан Лечков. Още през 2007 година той поиска полицията да е подчинена на кмета, защото само така щяла да разплита по-гъвкаво криминални случаи. „В много развити държави местните полицейски управления се командват от кмета”, заяви тогава Лечков. И предложи на подчинение на вътрешния министър да останат само спецслужбите. Днес, в ролята на общински съветник, той ще има възможността да подкрепи предложението за общинска полиция. Ако все още държи на идеята си.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев