Глобус ЕС

Защо един председател наруши правилника?

Димитър Митев
10.04.2018 / 18:48

Вчера /Б.Р. - 30 март/ председателят на общинския съвет в Сливен Димитър Митев /ГЕРБ/ на два пъти за броени минути наруши правилника за работа на местния парламент. И с това даде пример на колегите си, че изясняването на истината и справедливостта са по-важни от дребните ограничения. А постъпката и думите му трябва да бъдат взети под внимание, както от съветниците, така и от общинската администрация.

Това стана към края на сесията, когато трябваше да се гласува протоколът на комисията по стипендиите. Самият документ беше донесен „тайно" от общинска служителка в началото на заседанието и пуснат почти незабележимо за подпис сред съветниците, които участват в комисията.

Обичайното в такива случаи формално гласуване бе осуетено от бащата на дете, който поиска думата, за да обясни защо смята, че неговата дъщеря е ощетена за сметка на друга млада спортистка. Както е по правилник, председателят Димитър Митев допусна изказването на гражданина.

Но веднага след него наруши правилника и позволи на трибуната да излезе и председателят на клуба, в който се състезава избраното за стипендията дете. Направи го в името на справедливостта, за да бъде чута и другата страна, макар и в нарушение на правилника, който допуска едно изказване на граждани по проблем. И пак за да се доизясни случаят, даде отново думата на бащата за дуплика. С което наруши за втори път правилника за работа на общинския съвет.

И тъй като от залата се чу упрек заради неспазването на процедурата, Митев каза думи, които си заслужава да бъдат цитирани: „Давам възможност на граждани да се изказват. Опитваме се по някакъв начин да оправим една наистина лоша практика в тази комисия по стипендиите. Искам да помоля г-жа Чиликова /зам.-кмет на общината - б. а./ комисията по децата, младежта и спорта, и комисията по образование, наука, култура и вероизповедание да направят едно съвместно заседание. Защото е немислимо в заседание на общинския съвет в Сливен да спорим кое от двете безкрайно добри деца е по-добро. Това е безумие, абсолютно безумие! Затова трябват вътрешни правила, които трябва да създадете, г-жо Чиликова - точно и ясно: кое състезание е купа, кое е първенство. Не трябва да има и грам съмнение, че комисията е субективна. В момента, включително и аз, оставам с това чувство, че има някакъв субективизъм".

Думите му бяха изпратени с шумно и напълно заслужено одобрение от страна на повечето съветници. И продължиха да се коментират след сесията. Защото подобни случаи наистина са редки през последните години в Сливен. И именно затова не бива да бъдат подминавани.

А след изказването на Димитър Митев едва ли някой остана изненадан, че предложението беше върнато на общинската администрация. Дали то ще бъде прецизирано или не, е от значение. Но по-важно е в общината да обърнат внимание на заслужената критика от страна на председателя. Ако не заради съветнииците, то заради гражданите на Сливен. /Сливен прес/

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев