Глобус ЕС

Инвалидите скочиха на Синята зона

Синя зона - Сливен
18.02.2018 / 18:09

Инвалидите скочиха на Синята зона

Пред сайта "Сливен прес" нашият съгражданин Марин Георгиев с 80 процента инвалидност споделя за проблем с местата за паркиране, който той и хората като него имат от скоро:

"Няма къде да спираме колите си в центъра. От началото на февруари служителите на "синята зона" раздават едни листи или ги поставят на автомобилите ни. На тях е написано предупреждение, че при паркиране на места извън обозначените за инвалиди, ще бъдем глобявани. Досега спирахме безпроблемно навсякъде.

Местата за инвалиди по принцип са недостатъчни. По целия бул. "Христо Ботев", в посока към Градинския мост, няма нито едно. От Дамарския мост към пазара са чак в края на улицата. Отделно на много от местата по цял ден има паркирани коли, които се вижда по номерата с повтарящи се цифри, че не са на хора с увреждания. Тях обаче не забелязвам някой да ги гони.

Разговарях с Пантелеев /шефът на общинското предприятие "Градска обилност" - б. р./. Той ми каза: "Разбирам ви, но съветниците са взели такова решение". Защо е това отношение към хората, които и без това изпитват достатъчно затруднения, не разбирам. В София в "синята зона" е разрешено да се паркира навсякъде безплатно. В "зелената" също, на половин цена. В Сливен явно за нас никой не мисли. Искаме да говорим с кмета, но приемният му ден е само един път в месеца, а до първия четвъртък на март има много време. Идвам от клуба на инвалидите и клуба на диабетиците. Хората са възмутени и обмисляме да излезем на митинг пред общината" - сподели Марин Георгиев.

Ето какво каза шефът на "Градска мобилност" Димитър Пантелеев: Ние изпълняваме наредбата, приета от общинския съвет. Паркирането на инвалиди никога не е било разрешено извън определените за тях места. За втори път раздаваме тези листовки, тъй като първия път на практика нямаше никакъв ефект. Напоследък затегнахме контрола и вече има глобени. Държа да отбележа, че издадените стикери за инвалиди в Сливен вече са към 2 500, което е повече от местата в "синята зона". Местата за инвалиди са 4% от общия брой, както е предвидено в закона. Проблемът е, че много от стикерите реално не се ползват от инвалиди, а от техни близки, доста от които дори ходят на работа с колите и заемат места по цял ден. Тъй като искаме да защитим правата на хората, изготвихме предложение, което внасяме за обсъждане в общинския съвет. То предвижда промяна на наредбата, която да разреши инвалидите да паркират навсякъде, но за определен период от време. Дали ще е един час или два, ще решат съветниците. Надявам се, че ще се стигне до разумен компромис.

Б.Р. В миналия брой на в. „Сливенски НОВИНИ” също остро реагирахме срещу създалия се проблем с инвалидите в Сливен. Когато инвалид получава синя карта, му се казва, че ако няма свободно обозначено за хора с увреждания място, спира на съседно свободно място в платената Синя зона. Това кметът, който подписва сините инвалидни карти, е наредил на „Градска мобилност”. А шефът на общинското предприятие „Градска мобилност” е подчинен на кмета, а не на общинския съвет, с който той се оправдава.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев