Глобус ЕС

Избираме “Европейско дърво на 2018”

European Tree 2018
11.02.2018 / 19:00

13 страни участват в тазгодишното осмо издание на конкурса “Европейско дърво на годината”. От 1 до 28 февруари можете да изберете вашето любимо дърво като гласувате на страницата www.treeoftheyear.org. Всяка година набралият вече широка популярност конкурс събира над 200 000 гласа от цяла Европа.

Конкурсът “Европейско дърво на годината” насочва вниманието към връзката между общностите и природата, към значението на дърветата в културното и природното ни наследство.

Българските участници тази година са трите величествени секвои в местността Ючбунар, Кюстендилско, засадени в края на 19 век от известния български лесовъд Йордан Митрев. Те се конкурират да спечелят симпатията на любителите на конкурса заедно с други дървета: запазен местен сорт ябълково дърво от Словакия; впечатляващ корков дъб от Португалия, вписан в Книгата с рекордите на Гинес; дъб-символ на скаутското движение във Великобритания и много други дървета, преживели сериозни природни бедствия и други събития – наводнения, пожар, др. - и оцелели до днес. Всички те остават опора и събирателен символ за духа на хората и местните общности.

Тази година в конкурса се включват 4 нови страни – Хърватия, Португалия, Румъния и Русия, а Великобритания е представена от 1 дърво.

Гласуването става от 1 до 28 февруари, като през последната седмица – 22-28 февруари - резултатите ще бъдат скрити и поддръжниците на конкурса няма да виждат актуалното класиране. За да гласувате, ще трябва да изберете две дървета и да потвърдите избора си чрез активиране на връзка, получена на посочен от вас електронен адрес. Победителите ще бъдат обявени на Церемонията по награждаване, чийто домакин ще бъде депутатът от Европейския парламент Павел Поц. Ще се проведе на 21 март 2018 – Международният ден на горите, в Брюксел.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев