Глобус ЕС

Сливен отбеляза 140 години свобода

19.01.2018 / 18:40

С церемония по полагане на венци и цветя пред морената на пл. „17 януари“ в сряда беше отбелязана годишнина от Освобождението на Сливен от османско иго. Площадът е мястото, на което сливенци, сред които и Добри Чинтулов, посрещат руските войски. На същия ден, 140 години по-късно, на площада пак имаше много хора, дошли да сведат глава в знак на почит към загиналите за свободата на България.

„Днес сме благодарни, но и задължени да пазим и почитаме паметта на тези наши герои. Затова са дни като днешния – да ни карат да помним, да не забравяме. И като смелите си предци да търсим възраждането на ценности, на силата и достойнствата на нашия град“, каза в словото си кметът Стефан Радев. На тържествената церемония присъстваха председателят на Общински съвет- Сливен Димитър Митев, заместник- кметът Пепа Чиликова, областният управител Чавдар Божурски, директорът на ОДМВР- Сливен ст. комисар Димитър Величков, началникът на Гарнизон Сливен и командир на Военно формирование 22220 полк. Любомир Вачев. В церемонията взе участие представителна част на военното формирование. Цветя пред морената поднесоха представители на институции, неправителствени организации, политически партии, граждани.

Церемонията на пл. „17 януари“ беше предшествана от заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен за Освобождението. Те бяха отслужени от Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Йоаникий и свещеници в храм „Свети Николай Чудотворец“.

Цветя днес бяха поднесени и пред бюст-паметника на генерал Скобелев.

Проявите, посветени на 140 години от Освобождението на Сливен от османско иго, продължиха с откриването на изложбата „13 безсмъртни българи“ и награждаване на участниците в ученическия конкурс за доклад, реферат и историческо есе „140 години от Освобождението на Сливен“.

Организатори бяха Община Сливен, Сливенска митрополия, Регионално управление на образованието, Военно формирование 22220, Народно читалище „Зора- 1860“.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев