Глобус ЕС

Сляха гробища и озеленяване

Стефан Радев
26.12.2017 / 14:35

„Не искаме да въвеждаме каквито и да е разрешителни режими, а елементарно уведомяване от страна на фирмите кой влиза да извършва дейност в гробищните паркове, да имат автомобил за тази дейност и хора, които да я извършват“. Това каза кметът Стефан Радев във връзка с приетата на сесия на ОбС Наредба за гробищните паркове и погребално-обредната дейност на територията на град Сливен. Целта е гробищните паркове да се използват във времето, вместо да се разширяват. "Не правим промени в режима на правото на откупуване на гробно място“, допълни още кметът.

В наредбата са регламентирани управлението, вътрешния ред в гробищните паркове и обредните зали, реда и условията за извършване на погребения и свързаните с тях услуги, ползването и благоустрояването на гробните места на територията на град Сливен. Посочени са и минималните санитарни срокове за използване на стари гробове за последващо погребение. За гробищен парк „Ново гробище“ е 15 години, за гробищен парк „Новоселско гробище“- 10 години, за гробищен парк „Клуцохорско гробище“- 8 години и за гробищен парк „Речица“- 8 години. В приетия документ се регламентира и времето за посещение на гробищните паркове от граждани. От 1 април до 30 октомври това може да става от 8 до 19.30 часа, а от 1 ноември до 31 март - в часовия пояс от 8 до 18 ч. С изменение в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и предоставяни права на територията на община Сливен от 90 на 70 лева беше намалена таксата за използване на старо гробно място.

Общинското предприятие „Озеленяване“ пое управлението на гробищните паркове в Сливен и вече се нарича „Озеленяване и гробищни паркове“. Това стана след промяна в Правилника за устройството и дейността на предприятието. Основните мотиви на кмета Стефан Радев - вносител на предложението, бяха максимална ефективност от управлението на общинските финанси, оптимизиране на разходите, повишаване качеството на извършваните услуги, повишаване ефективността и оптимизацията на трудовия процес, опазване на обществения ред на територията на гробищните паркове. Не се предвижда съкращаване на работници от двете звена.

Общинският съвет прие предложението за прекратяване дейността и ликвидация на „Център за кожно-венерически заболявания – Сливен“ ЕООД. Решението е нужно, за да може министърът на здравеопазването да изрази становище по отношение откриването на отделение със същата дейност в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. От своя страна, от болницата е дадено съгласие там да се разкрие отделение, в което ще се извършва тази дейност.

По време на заседанието не беше прието предложението на общинския съветник Кръстинка Дечева часовият пояс на действие на Синя зона да стане от 8.30 до 17 часа и тя остана в сегашния вариант - от 9 до 17 часа. На заседанието беше обявен конкурс за избор на управител на общинското дружество „Дентален център 1- Сливен“ ЕООД. Бяха одобрени Подробни устройствени планове и гласувани разпоредителни сделки с общинска собственост. Общински съвет- Сливен гласува и отпускането на финансова помощ на няколко граждани от община Сливен.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев