Глобус ЕС

След две години мандат

Кметът Стефан Радев
24.12.2017 / 10:32

„От началото на мандата работим за обръщане на посоката на развитие в общината – от влошаване на състоянието и слизане надолу, към решаване на натрупаните с години проблеми и поставяне на основи за бъдещето”. Това заяви кметът Стефан Радев в сряда. „През следващите две години усилията ще бъдат насочени към подобряване на жизнената среда и това хората да усетят промяна.

Ако средствата, които привлякохме през тези две години, бяха инвестирани в инфраструктура, а не в разплащане на стари задължения, ефектът щеше да е огромен. Темповете на промяна винаги могат да бъдат различни, но няма как да вървиш напред, ако не изградиш основите“, каза кметът.

Той припомни, че заварените общи задължения са били над 63 милиона лева, поетите ангажименти – около 140 милиона лева, а просрочените задължения – над 27 милиона лева. Задълженията значително са намалени за две години и това се дължи на мерките, които екипът на Стефан Радев предприе – облигационна емисия, безлихвен заем от държавата и оптимизиране на разходите. Общината е спасена от фалит, стопявайки 2/3 от дълговете. Към момента вече няма нито едно висящо дело срещу Общината от търговски контрагенти, докато в началото на мандата делата бяха за около 18 милиона лева. Част от тях са спечелени, по други са постигнати споразумения.

„От тази гледна точка не очаквам негативно развитие и сме много по-стабилни. Остават делата за запор на сметките от МОСВ и още едно дело за корекция на втория етап на водния цикъл, което на първа инстанция сме спечелили. Много от нещата, които правим, са единствено възможните и вече няма време за предприемане на алтернативни действия. Голяма част от проблемите са в такава напреднала фаза, че има само един - единствен начин да се действа“, каза още кметът.

Още в началото на мандата е овладян изцяло рискът за заплащане на над 20 милиона по втория етап на водния цикъл. Със завършването на сметището в Сотиря и откриването на клетка към депото в Хаджидимитрово са избегнати санкции и загуби, които можеха да бъдат изисквани при неспазване на срокове. Започна поетапно премахване на незаконните гаражи и бе осигурена охрана в населените места.

От 2015 г. досега Община Сливен има 13 одобрени и стартирали европейски проекта за 37 милиона лева, а осем проекта за близо 9 милиона лева очакват одобрение.

Предстои сериозна работа по обновяване на автобусния парк на града, изграждането на нови спирки и ремонт на старите. Изоставените училища «Хаджи Димитър» и «Антон Иванов» ще получат нов живот. В тях ще бъдат изградени социални центрове. Четири детски градини ще бъдат основно ремонтирани. Вече стартираха дейностите по благоустрояване на поречието на река Асеновска.

Сред другите големи проекти, по които Общината ще работи през следващите две години, са кръгово движение на „Розова градина”, пробива на ул. „Раковски” и реконструкция на участък от бул. „Хаджи Димитър“. За тези проекти Община Сливен получи средства от правителството. През следващата година ще започне санирането на първите жилищни блокове по Програмата за енергийна ефективност и дейности по инфраструктурата в населените места. Всички проекти са насочени към подобряване на качеството на живот на сливенските граждани.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев