Глобус ЕС

Коледна изложба в Котел

снимка от изложбата
23.12.2017 / 09:26

В залата на етнографския музей „Кьорпеевата къща“ в Котел бе открита изложба на коледна тематика „Обредни хлябове, сурвакници, коледни напеви от Котленско“. Тя има за цел да покаже символиката на българските обредни хлябове и представя тяхната уникалност, свързана с християнските традиции из котленския край.

„Хлябът е най-първото нещо, което трябва да се направи за един празник, ето защо съм радостен, че имам възможността да ви покажа един синтезиран вид на Котленските традиции, които са непреходни и вечни, които винаги ще славят и прославят българското в нашите земи“, каза уредникът на етнографския музей „Кьорпеевата къща“ Стефан Иванов.

„Верни на традицията, ние ви посрещаме по стар котленски обичай с прочутите котленски „къдряви тиганици“, направени по стара автентична рецепта“, каза още Иванов. Той подчерта, че в изложбата е импровизирана една котленска коледна трапеза, характерна за първата коледна вечер, на която задължително присъства хлябът „Боговица“. Той е най-големият хляб и се слага на централно място на масата. Изобразява схематично стопанството и различните дейности в имота. Изображенията му са от тесто и включват кошарата с овцете, воловете, нивата и кръста от християнската орнаментика.

На изложбата бяха представени още и хлябове с християнска символика, както и посветени на къщата, лозето/виното. Просфорената пита също е сред обредните хлябове, характерна за Бъдни вечер в Котел. Тя се меси само с брашно и вода, а украсата е печат от просфора.

Събитието бе осъществено с помощта на община Котел, Исторически музей-Котел и транспортна компания „Дорис“. Хлябовете ще бъдат дарени на Център за социална рехабилитация към община Котел.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев