Глобус ЕС

Спомен за Даниела Ненчева

картина на Даниела Ненчева
08.12.2017 / 18:12

Изложбата „Спомен за Даниела Ненчева” бе открита на 4 декември в галерия „Май”. Инициативата за това бе на приятелите на Даниела, която си отиде от този свят преди няколко месеца само на 50 години. Преди няколко месеца, на последния си рожден ден, по време на юбилейната си изложба, Дани каза следното: „Дай, Боже, да мога още да рисувам и да направим още много такива изложби, а всички вие пак да бъдете на откриването им. Приятелите ми чакат 7 години да направя изложба на Варвара. Дано да продължа традицията и тази година да направя изложба на 4 декември“.

За съжаление, Дани не дочака тази Варвара. Но приятелите й решиха да изпълнят последната й мечта като продължат традицията и всяка година на този ден да организират изложба в нейна памет, да събират в галерията нейни картини, и заедно с близки и почитатели да си спомнят за нея. Така на този 4 декември стана факт първата изложба „Спомен за Даниела Ненчева”. В изложбата са включени около 15 нейни творби, предоставени от Община Сливен, сем. Лечкови, сем. Кършеви, Магдалена Данчева, Таня Цуцова, Мария Григорова, Росица Петрова-Василева, сем. Кожухарови и близки приятели на художничката. Всички те опразниха стените на домовете си и донесоха картините в галерията, за да стане факт първата изложба-спомен за Даниела.

А всеки, който познаваше Даниела, знаеше, че 4 декември бе изключително важен и специален ден за нея. Тя обичаше числото 4. Казваше, че това е нейното лично число и важна причина да избере този празничен ден за изложбите си. Вярваше в поверието, че както ти тръгне на този ден, така ще ти върви през цялата година. Затова и обичаше на този ден да е сред цвета на картините си и сред най-близките си приятели и ценители на изкуството. Тя бе с приятелите си в залата и на тази Варвара. Бе там – като светлина, като присъствие, като невидим дух, като силна и светла мисъл, като незабравим спомен.

И точно спомените за нея бяха в основата на цветната изложба. Спомени за Даниела споделиха Александър Дойчинов, председател на СБХ-Сливен, протосингелът на Сливенска митрополия ставрофорен иконом Евгений Янакиев, чиито духовни наставления Даниела ценеше много, заместник-кметът Пепа Чиликова, близка приятелка на художничката, Диди Дойчинова, представител на Дружеството на художниците в Сливен, Павел Павлов и др.

Изложбата ще остане в галерията до 10 декември.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев