Глобус ЕС

Зачатие на Света Ана – 9 декември

Света Ана
09.12.2017 / 08:27

На този ден се отбелязва зачатието на Света Ана, майката на Богородица. Света Ана е потомка на известен род – Андроновия. Култът към светицата се разпространява през 6 век, когато в Константинопол е построена първата църква, носеща нейното име.

Света Ана е покровителка на брака, семейството и майчинството. Закриля девиците, бременните и вдовиците. Народът нарича празника Янино или Анино зачатие, Аньовден, Анино ведение, Света Ата Каталина.

Освен с майчинството, денят се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролет, денят започва да расте. Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, нова година, нов късмет. Нощта срещу празника се смята за най-дългата в годината.

 

На празника жените варят и раздават жито и царевица, за да растат посевите като деня. Вярва се, че в тази нощ магьосници свалят и „издояват” руната, затова пред всяка къща се пали купчина говежди тор – за да може димът да изгони злите демони надалеч. Младите жени и бременните не трябва да работят на този ден. Майките не бива да работят, за да не се разболяват децата. Не се боядисват дрехи. Забранена е работата с вълна. Денят на Света Ана е празник на самодивите, затова мъжете не излизат извън селото, за да не срещнат прекрасните, но зли създания.

На този ден имен ден празнуват Анна, Ана, Анета, Аника, Аница, Анушка, Нуша, Яна, Янка и др.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев