Глобус ЕС

Общината блокира

снимка към новината
14.11.2017 / 16:33

Банковите сметки и служебните автомобили на Община Сливен са запорирани от частен съдебен изпълнител. Запорът е наложен във вторник преди обяд. Запориран е дори служебният автомобил на кмета. Действията на съдебния изпълнител са следствие на финансова претенция от МОСВ в размер на 4,5 млн. лева. Министерството има претенции за извършването на първия воден цикъл на Сливен, който завърши с провал, след като парите за него бяха спрени от първото правителство на Бойко Борисов.

Според министерството, извършените дейности от „Бул-гейт”по време на водния цикъл не са били правени по европейските и български правила. Нещо, което цял Сливен още тогава видя.

Запорирането на сметките и колите на Община Сливен е поредният удар за финансовата й стабилност, който идва от времето на първия воден цикъл. На скоро Община Сливен загуби арбитражно дело за 1 млн. лева, които трябва да плати на фирма " Бул-гейт". И това дело датира от времето на първия воден цикъл.

Как реагира кметът Стефан Радев ден след запора:

„ Община Сливен ще направи възражение на запора на сметките, който е в размер на около 4 милиона лева“. Той поясни,че запорът е във връзка с претенции на МОСВ, свързани с първия воден цикъл на град Сливен, изпълняван в периода 2008- 2010 година. Кметът допълни , че претенциите на МОСВ са от предприсъединителния период, когато действа програмата ИСПА. По това време договорните отношения между управляващия орган и бенефициентите са били аналогични на търговските договори, а не както сега по европейските програми - от административен характер. "Заради това действията на управляващия орган не могат да бъдат обжалвани по административен ред, а по логиката на гражданското право“, каза Стефан Радев и допълни, че претенцията на МОСВ би трябвало да се защити в съда. "Държавата, като страна по договора, има механизъм бързо да вади акт за частно държавно вземане без съдебна процедура. Това става в момента“, каза още сливенският кмет.

Той припомни, че договорът по програма ИСПА е бил за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води и реконструкция на канализационната мрежа на Сливен. Договорът с изпълнителя е прекратен през 2010 годна. Следва процедура за финансова корекция в размер на 1 800 000 евро, която всъщност е авансът , платен на изпълнителя. Към момента тази сума е около 4 000 000 лева. Претендираната сума е за това, че според МОСВ не са постигнати целите на проекта.

Община Сливен има две седмици срок, в който трябва да плати. През това време може да се оспори пред Районния съд, издал изпълнителния лист, че общината не дължи сумата и да се поиска спиране на изпълнението“. Ако съдът реши да спре изпълнението, ще бъде даден срок на НАП да заведе иск срещу община Сливен за доказване на претенцията. Предстои уточняване на правните действия, които ще се предприемат, за да не бъде изтеглена сумата от сметките на общината“, стана ясно още от кмета. Той припомни, че общината е изправена пред такива трудности не за пръв път от неговия мандат, но не е позволил това да се отрази на текущата работа на общината и действията на различните системи, които тя управлява. „Сега основната задача е да се справим с това и да няма преки последствия за гражданите", каза още кметът Стефан Радев. Той припомни, че имаше опасност общината да връща 21 милиона лева по Втория етап от водния цикъл, изпълняван в мандата на Кольо Милев. Благодарение на усилията на сегашното ръководство МРРБ (Министерство на регионалното развитие и благоустройството) субсидира с 1 милион и 600 хиляди лева приключването на проекта и не се стигна до процедура за връщане на средства.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев