Глобус ЕС

ПРЕМИЕРИ: Да хванеш зрителя за гърлото

Димитър Марков
08.11.2017 / 16:35

„Семьон“ по Андрей Платонов - най-новото заглавие в афиша на Сливенския драматичен театър, е монодрама на тандема Ивайло Гандев в ролята на режисьор и Димитър Марков в главната и единствена роля. Дипломен спектакъл на специализанта по режисура при проф. Пламен Марков Ивайло Гандев. Минималистично, без декор и с един актьор, той няма претенцията да каже, той иска да покаже. Спектакълът не търси нови театрални форми, не внушава философски формули,не изпраща послания, не заклеймява, дори не протестира. Постепенно, последователно, непретенциозно, но с желязна сценична логика, в него се ражда един разтърсващ театрален разказ.

Представлението не просто трогна и развълнува премиерната публика, дошла да го гледа на 27 октомври в камерната зала „Слави Шкаров“. Разказът от първо лице на 7-годишния Семьон, блестящо пресъздаден от актьора Димитър Марков, буквално хваща за гърлото зрителя, кара го да усети с кожата и всичките си сетива неизмеримата трагедия на човека, захвърлен в дъното на обществото. Режисьорът Ивайло Гандев майсторски градира драматичното напрежение от завръзката до кулминацията така, че прави публиката отворена и емоционално съпричастна към съдбата на едно потънало в нищета дете, чието страдание е достойно за светец или… за ангел. Едно дете без определен пол, полумомче – полумомиче, получовек – полумъдрец, което принася в жертва себе си, без да приема героичната поза на страдалец. Дали липсата на избор, дали заложеното в душата му добро, заровената дълбоко човешка същност или заръката на умиращата му майка го карат да поеме кръста и да стане майка на по-малките си братя и сестри? Останалите невръстни сираци, току-що проходили, вече са готови да убиват в името на собственото си оцеляване, като диваци в мигове на глад. Това навярно е неговата неосъзната човешка Голгота.

Жестоката реалност в „Семьон“ се родее в известна степен със страшните приказки на Братя Грим и Вилхелм Хауф. От една страна, Семьон сънува, че е станал цар на вълците, от друга, на ръба на фантазното и реалността, разговаря с тревичките и буболечките, и наблюдава с интерес живота на червеите, които се възраждат след всяко ново разкъсване на тялото, докато изчезнат…И независимо от това дали един асоциира позата на Семьон в началото на представлението със Смъртта на Марат или друг мизерния му живот като Бурлаки на Волга, или трети финала като Възнесение Христово, този спектакъл за смисъла в безмислието на човешкото съществуване разказва с неподражаема простота историята на един малък несретник, осъден да се роди и живее.

На сцената – гола като оголената истина, която ни показва режисьорът Ивайло Гандев, няма опорни точки за героя на Димитър Марков. Актьорът разчита само на очукана детска количка, парцалена кукла и… на себе си. 50 минути остава сам със затаилата дъх зрителна зала, без да допусне нито за миг от сцената да повее скука.

Гледайте „Семьон“ на Ивайло Гандев и Димитър Марков! След него със сигурност ще разберете смисъла на емпатията. Представлението няма за цел да ви тласка към разсъждения за нравствените норми на човечеството или на християнството. То само иска да ви накара да съпреживявате. Нещо повече, то ви предизвиква: да чувствате.

Щилияна Василева

Б.Р. - Разговор с режисьора Ивайло Гандев и актьора Димитър Марков за „Семьон“ на Сливенския драматичен театър четете в следващия брой на в. „Сливенски НОВИНИ“.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев