Глобус ЕС

Архангеловден – 8 ноември

икона на светеца
08.11.2017 / 10:23

Църквата е определила този ден в чест на светите ангели и най-вече на Свети Архистратиг Михаил, когото счита за вожд на небесните сили. На деветия месец от сътворението на света, смятано от март, се празнува денят на ангела с деветте ангелски чина Архангел Михаил, който успял да победи отвърналите се от Господа ангели и да ги свали от небето. Когато някои ангели станали лоши и започнали да напускат Господа, Архангел Михаил събрал цялата небесна войска от ангели и заедно с тях запял песен във възхвала на Светата троица. На този събор църквата посвещава 8 ноември, Архангеловден.

На Църквата Божия са известни имената на Седем първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господа. Словото Божие представя Св. Архистратиг Михаил като вожд на небесните сили и борец против духовете на тъмнината. Архангел Гавриил е известител на тайните Божии, Рафаил – церител на недъзите, Уриил – просветител на душите, Салатиил – молител и застъпник пред Бога, Йехудиил – прославител на Господа, Варахиил – подател на Божиите благословения. Православната Църква вярва, че всеки човек има свой ангел-пазител, който се моли за него на Бога, съветва го да върши добри дела, внушава му благочестиви мисли и скърби за него, когато греши и забравя Божиите заповеди.

Деветте ангелски чина се разделят на три йерархии - висша, средна и низша, във всяка от които има по три чина. Първата съставят серафимите, херувимите и престолите. В средната йерархия са светите ангели: господства, сили и власти, а в най-нисшата йерархия: начала, архангели и ангели.

Според народните вярвания, Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му ябълка. Затова той бива възприеман от хората като ангел на смъртта и оттук идват народните му названия - душовадник, вадидушник.

На Архангеловден се коли курбан в чест на светеца. На трапезата трябва да има обреден хляб, вино и овче или шилешко месо.

На този ден празнуват хората с имена Ангел, Ангелина, Архангел, Рангел, Рая, Михаил, Михаел, Серафим, Рафаил и др.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев