Глобус ЕС

Националната художествена гимназия празнува

Националната художествена гимназия - Сливен
04.11.2017 / 10:58

Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ отбеляза патронния си празник на 26 октомври. Училището организира тържество, на което беше поднесен венец на паметника на Димитър Добрович, извършен бе водосвет за здраве, а официалните гости отправиха своите поздравления.

От името на кмета Стефан Радев приветствие отправи зам.-кметът Пепа Чиликова. В своя поздравителен адрес до ръководството, преподавателите и учениците, кметът подчертава, че гимназията опазва българските традиции и повишава нивото на изкуството и културата в Сливен. „Националната художествена гимназия “Димитър Добрович” – Сливен възпитава, обучава и създава творци, които с таланта си прославят нашия град по света. Пожелавам никога да не губите своя плам, нестандартния поглед към живота и творческата свобода“, пишеше в поздравителния адрес от Стефан Радев. Началникът на Регионалното управление по образование д-р Бисерка Михалева пожела успехи в областта на изкуството и в процеса на обучение през цялата учебна година.

Директорът на художествената гимназия Александър Дойчинов обяви, че е на път да се сбъдне една от мечтите на неговите колеги – да се създаде галерия, в която възпитаниците да показват в изложби своите творби. В двора на училището има сграда, която до два месеца ще бъде пригодена за целта и ще бъде наречена „Галерия нова“. Председателят на фондация „Обществен дарителски фонд“ Дора Куршумова връчи чек за 5 533 лева за професионално осветление и окачване на картините в галерията. Сумата беше преведена по сметката на гимназията, след като бе събрана по време на благотворителен търг след традиционния пленер на виното. Инициативата бе съвместна с фонд „13 века България“ с представител Антон Кънчев и винарска изба „Афузов“ на общинския съветник Минчо Афузов, които присъстваха на връчването на чека.

Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ е приемник на създаденото през 1981 година Средно професионално училище за приложни изкуства.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев