Глобус ЕС

Каква ще е съдбата на Кожния диспансер?

„Център за кожно-венерически заболявания - Сливен”
31.10.2017 / 13:30

„Преминаването на дейността на „Център за кожно-венерически заболявания - Сливен” ЕООД към Областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински” е единствената устойчива политика. Заплахата е да не правим нищо и дружеството да фалира”. Така кметът на Сливен коментира взетото на 17 октомври решение на Общинския съвет. Съветниците отхвърлиха предложението за ликвидация на „Център за кожно-венерически заболявания – Сливен” ЕООД. В мотивите за ликвидация са посочени загубите, които дружеството трупа всяка година, основно към МБАЛ „Д-р Иван Селимински”. Изпълнителният директор на МБАЛ е изразил писмено съгласие за разкриване на отделение по кожни и венерически болести.

Кметът отново заяви, че не формата на собственост лекува, а лекарите. „Аз искам да запазим лекарите от центъра в една устойчива структура, работеща в здравеопазването, каквато е Областната болница „Д-р Иван Селимински”.

Радев припомни, че „Център за кожно-венерически заболявания - Сливен” не винаги е бил общинско ЕООД, съществувало е и под други правни форми, но това не е променяло в Сливен да има такава здравна помощ. „Няма да го промени и преминаването на дейността и хората - лекарите, и медицинските сестри към МБАЛ. Радев даде за пример прехвърлянето на Болницата за белодробни заболявания. „Да, дружеството ТУБ болница не съществува, тази дейност се пое от МБАЛ и е много по-устойчива финансово, и във времето. Това е алтернативата според мен, посоката, към която в момента се движим”.

„Общински съветници смятат, че това дружество ще печели. То не само никога не е печелило, то никога не е плащало местни данъци и такси. Имат предписания на РЗИ за инвестиции в базата, които трябва да бъдат изпълнени до края на годината. Ако не бъдат изпълнени, РЗИ трябва да затвори това лечебно заведение”, каза още Радев. Моето мнение е това, което съм написал в предложението. Единствената устойчива политика, поне аз виждам е да бъде прехвърлена дейността на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”, допълни кметът.

Стефан Радев съобщи, че ще проведе среща с министър на здравеопазването за изяснявани и получаване на становище от Министерството на здравеопазването.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев