Глобус ЕС

Димитровден – 26 октомври

Свети великомъченик Димитрий
26.10.2017 / 07:11

Свети великомъченик Димитрий живял през 3 век, по времето на жестоките гонения на християните от римския император Максимилиян. Баща му бил градоначалник на Солун. Дълго време родителите му нямали деца, дълго време се молили на Бога да ги дари с челяд. Когато им се родил син, изучили го и тайно го кръстили в християнската вяра. Когато починал бащата, Максимилиян назначил Димитрий за градоначалник. Очаквал от него да гони и преследва християните в Солун. Но такова нещо не можело да се очаква от Димитрий, на друго го научили родителите му и Божият храм. Обратно на императорските заповеди, новият градоначалник предпазвал хората, учел ги как сами да избегнат преследването, кръщавал ги с вяра. Научил императорът на Рим, пристигнал да види с очите си вярно ли е. Вярно било и това някога не се прощавало. Преди да влезе в затвора, светецът раздал цялото си богатство. Половината на верния си слуга Лап, другата – на болните и бедните. В затвора му се явил ангел Божи и му казал да има смелост и да не се отчайва.

В Солун по това време християните често били наказвани в амфитеатъра за гладиатори – или гладиаторите ги убивали след мъжествена битка на арената, или ги хвърляли в клетките на лъвовете. Особено яростен бил екзекуторът Лео. Той винаги хвърлял жертвите си извън арената, върху остри копия. Народът го ненавиждал и страдал от него.

Имало един смел човек Нестор. Като не можел да търпи повече, Нестор отишъл в затвора при Димитрий и поискал разрешение да се бие и да убие гладиатора. Благословил го Димитрий и със силата на този благослов Нестор се справил със страшния и за най-силните гладиатор. Разбрал за смъртта на любимеца си императорът веднага издал присъда Нестор да бъде посечен, а Димитрий да бъде погубен в затвора. Когато войниците пристъпили в затвора към светия мъж, от него заструяла чудна, невиждана светлина. Уплашили се дори да пристъпят по-близо. Затова го убили с копия. Това се случило в ранното утро на 26 октомври 306 г. Верният му слуга прибрал дрехата му, обагрена с кръв, и пръстена му, занесъл ги на вярващите и извършил с тях невиждани чудеса. Изцелявал болните, дарявал здраве и живот на загубилите надежда. Християните тайно погребали тялото му в църквата, която нарекли на негово име. Оттогава църквата празнува на този ден канонизирания за светец солунски градоначалник Димитрий. На следващия ден е празникът на Нестор.

Векове наред църквата „Свети Димитър” в Солун е най-посещаваното от християните място. Иконата на Солунския чудотворец покровителства и рода на Асеневци, които освобождават България от византийско робство през 1185 г. Българите го почитат като патрон на славянството.

Иконите изобразяват светеца на кон, в бойни доспехи да убива с копие човек в краката си. Това е страшният Лео, който Нестор убива с благословията на светеца. Свети Димитър е на червен кон, падналият на земята неприятел е общият символ на неверника антихрист.

Според народа, светецът помага при различни заболявания. На Димитровден завършва преходът от лято и есен към зима. На празничната трапеза трябва да има курбан от овче месо, яхния от пиле и пита с ябълки. Приготвят се и овнешки гювеч, печени ябълки, рачел, тиква, пестил, варена царевица.

На този ден празнуват хората с имена Димитър, Димитра, Дико, Димана, Димитрия, Димяна, Митан, Митьо, Мита, Таки и др.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев