Глобус ЕС

„Киното: магия и техника”

Изложба „Киното: магия и техника”
25.10.2017 / 14:04

Изложба, посветена на 120-та годишнина от първите кинопрожекции в България, гостува в родния град на основоположника на българското кино Васил Гендов. „Киното: магия и техника” е заглавието, което обединява уникални записващи и прожекционни апарати от зората на българското кино, забележителната колекция афиши и много разкрити тайни на магията, наречена „кино”. Експозицията представя част от фонда на Националния политехнически музей, София, а някои от експонатите за първи път се показват извън музея.

Началото на колекцията „Кинотехника” в Политехническия музей е поставено с няколко камери и прожекционни апарати, съхранени от пионера на българското кино Васил Гендов. Той е роден в Сливен през 1891 г. Създава първия български филм ”Българан е галант”, който не е съхранен до днес. Негово дело са и най-ранната наша запазена лента „Любовта е лудост”, както и първият български озвучен филм „Бунтът на робите”. Гендов създава и първата продуцентска къща в България.

Изложбата е уредена в Националния музей на текстилната индустрия в Сливен, пл.”Стоил войвода” №3 и ще може да бъде видяна от жителите и гостите на Сливен до края на април 2018 г. Официалното откриване на изложбата „Киното: магия и техника” бе на 24 октомври от 17 часа в залата за временни експозиции на Текстилния музей в Сливен.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев