Глобус ЕС

Кои са носителите на наградите тази година?

Община Сливен
25.10.2017 / 11:40

Димитровден наближава, а всички носители на наградите на общината за тази година са ясни. Те ще получат отличията си на специална церемония в навечерието на празника на Сливен. Нека си припомним отличените за тази година.

Носител на наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 2017 г. е проф. д-р Ивайло Христов - актьор, режисьор и педагог, номиниран от Съюза на артистите в България. Призът се връчва за постигнати високи художествени резултати в областта на литературата и изкуството, на творци със значителен принос за духовното развитие на Сливен и българската култура.

Ивайло Христов започва професионалната си кариера на сцената на Драматичен театър – Сливен през 1980 година и остава тук до 1985 г., като оставя ярък отпечатък в историята на театралното изкуство на града. В Сливенския театър участва в 20 постановки. Превъплъщава се в образа на Куцар в „Албена", Шиндин в „Ние, долуподписаните", Аметистов в „Зойкината квартира", Лудият в „Случайната смърт на един анархист", Буслай в „Праг" и други запомнящи се с блестящата си игра роли. Ивайло Христов е един от най-успешните и популярни български актьори, с над 130 роли в киното и театъра. Работи в театър „Българска армия" и други столични театри. През 1994 година започва преподавателска дейност като асистент на проф. Стефан Данаилов в Националната академия за театрално и филмово изкуство. Понастоящем е ръководител на класове по актьорство за драматичен театър в Академията. Има участия в киното, телевизията, телевизионния театър. Носител е на множество национални награди и отличия.

Собственичката на транспортна фирма Тодорка Енева е носител на наградата „Милосърдие” за 2017 година. Отличието се връчва от община Сливен на изявена личност в областта на здравеопазването и социалната политика. Решението е на Обществената комисия за избор на носител на награда „Милосърдие” за мандат 2015-2019 година. От учредяването на сдружение „Онкологично болни и приятели” - Сливен досега тя дава ежедневна, безвъзмездна подкрепа за него. Енева осигурява безплатно пътуване с автобусите на „Дорис” на онкологично болни хора от Сливен до Стара Загора и обратно. Извън благотворителността си в социалната сфера тя е изпълнила и няколко безвъзмездни проекта в полза на децата и образованието в Сливен.

Наградата за принос и постижения в публицистиката, историко-краеведческите изследвания и опазване на културно-историческото наследство на Сливен и сливенския край „Д-р Иван Селимински” за 2017 г. се присъжда на доц. д-р Ружа Маринска.

Ружа Маринска е родена на 20 февруари 1944 г. в Смолян. През 1967 г. завършва история и теория на изкуството в Московския държавен университет при проф. В. Лазарев и проф. И. Маца. В началото на професионалния си път се занимава предимно със социологията на изкуството (Енциклопедия на изобразителните изкуства, БАН). Пише статии и прави изследвания върху творчеството на Наум Хаджимладенов (1974), Найден Петков (1978), както и върху различни културологични проблеми. По-късно се съсредоточава върху българското изкуство през ХХ век и по-специално върху проблемите на българския модернизъм. Организира някои от най-мащабните изложби в България, често придружени с конференции и дискусии по темата – Гео Милев и българският модернизъм (СГХГ, 2005). Бивш директор на Националната художествена галерия. Преподавател по история на изкуството в Националната художествена академия и Нов български университет. Активно изследва творчеството и жизнения път на сливенски творци – художници-класици: Димитър Добрович, Сирак Скитник, Донка Константинова, Никола и Иван Абрашеви, Добри Добрев. Има безспорен принос към отстраняването на редица неточности в биографиите на тези творци и поставянето им на заслужените от тях места в съкровищницата на българското изобразително изкуство.

Званието „Почетен гражданин на Сливен” за 2017 г. получават оперният певец Камен Чанев, проф. д-р Красимир Иванов, ректор на Медицинския университет /МУ/ във Варна, и носителят на награда „Добри Чинтулов” Ивайло Христов.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев