Глобус ЕС

И гробищата стават Синя зона?

22.10.2017 / 15:52

Сливенските гробища са на път да се превърнат в Синя зона, предупредиха представители на частните погребални агенции.

Те се обявиха против новите цени, които предвиждат влизането на автомобил да струва по 1 лев на час, да се въведе такса от 125 лв. за изкопаване на нов гроб и да се вдигнат още редица цени на услуги в гробищните паркове.

Защитаваме единствено интереса на гражданите, които ще трябва да плащат много повече за погребение. Ще се стигне дотам хората да нямат пари и да се повтори случаят с Петър Стоянов, когото държахме 9 месеца в моргата, предупредиха хората, които се занимават с тъжни обреди.

"Общината трябва не да вдига цените, а да се заеме с непосредствения проблем, тъй като местата в новите гробища ще свършат до 20-25 дни. Трябва да се извършат отчуждителни мероприятия на околни терени, да се прибегне към многото стари гробове, които от години са непотърсени, а не да се вдигат цените. Сливен е един от най-бедните градове в страната, а смъртността е висока, като в нашия град са издадени 1 237 смъртни акта от началото на годината, а в много по-големия Бургас - 1 568. Ще се стигне дотам, да приемат наредба да погребваме покойниците вертикално - предупреждават от погребалните агенции. Пак с доза черен хумор, те коментираха, че новите цени се приемат, за да живеят по-дълго пенсионерите, кото са скътали по 300 лв. за погребение, а сега ще трябва да изкарат още поне 2 години, за да съберат 125 лв. за изкопаване на гроба. Цитирано бе и мнение на неназован общински съветник, който на срещата с погребалните агенции заявил: "Хората ще ползват тези услуги, ако искат...".

Занимаващите се с тъжни обреди определиха новите цени като стъпка към отдаването на гробищата на концесия и нарекоха подобен сценарий кощунство. "Този, който е направил тези предложения, или не е присъствал на погребение, или няма представа за какво ствва въпрос" - категорични бяха от траурните агенции.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев