Глобус ЕС

КАМПАНИЯ НА НЗОК - За отворени досиета

НЗОК
10.10.2017 / 11:07

Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) - Сливен, напомня на гражданите, че е в ход кампания на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) „За отворени досиета“. Целта на кампанията е да се засили гражданския контрол върху разходването на обществения ресурс за здравеопазване. В тази връзка РЗОК предоставя на всеки здравноосигурен уникален код за достъп (УКД) до персонализираната информационна система на НЗОК (ПИС). Право на достъп до ПИС на здравна каса чрез Уникалния код за достъп имат здравноосигурените лица по смисъла на Закона за здравно осигуряване, включително и в случаите, когато техните здравноосигурителни права са прекъснати.

От старта на камапанията са издадени 71 УКД (цифрата се променя), от които 14 в Нова Загора.

В РЗОК-Сливен са разкрити още 4 нови работни места за издаване на Уникален код за достъп, като служителите, които са ангажирани с тази дейност, са 7: 1 - в офиса на РЗОК в Нова Загора; 2 – на 4-ти етаж в приемната на РЗОК-Сливен; 2 – на 5-ти етаж в деловодстото на РЗОК-Сливен; 2 – на 7-ми етаж, при заверката на рецептурните книжки, така че всеки, който посети РЗОК, да има възможност да получи своя УКД.

Кодът се издава безплатно от всяка Районна здравноосигурителна каса. Условието е човек да има избран личен лекар, независимо дали е осигурен и дали са платени здравните му вноски, при представяне на лична карта.

Уникалният код за достъп е личен и не следва при никакви обстоятелства да се предоставя на други лица. Този код служи за достъп и до личните данни на лицата, за които притежателят на УКД е направил избор на общопрактикуващ лекар - деца до 18-годишна възраст, лица на които е настойник или попечител. С УКД всеки гражданин ще може да проверява дали отразените в личното му досие дейности, отчетените и заплатени от НЗОК, действително са извършени в негова полза. Ако констатира разминаване в данните, той може да подаде сигнал до Районната здравноосигурителна каса, както и до НЗОК – писмено или по електронната поща.

До този момент в РЗОК-Сливен няма постъпили сигнали от граждани за отчетена, но не извършена дейност от страна на лечебните заведения.

Гл. експерт Татяна Василева

РЗОК – Сливен

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев