Глобус ЕС

Петковден – 14 октомври

Света Петка
14.10.2017 / 07:45

На 14 октомври Православната църква почита Света преподобна Параскева - Петка (Търновска). Живяла е през Х-ХI век. Родена е в град Епиват (Тракия) на Мраморно море. Израснала в семейство на заможни българи. Брат й приел от рано монашеството и стигнал до архиерейски сан. От малка обичала да помага на бедните, а след смъртта на родителите си раздала цялото си имущество на нуждаещите се и се отдала на монашество и аскетизъм. Отначало живяла в Цариград, а след това прекарала 5 години в пост и молитви в Ираклийското предградие при усамотения храм „Покров Богородичен”. После отишла да живее в светите земи на Палестина. Осъществила и мечтата си - да посети и да се поклони на Гроба Господен, и да посети местата, на които е живял Божият син. Останала в Йорданската пустиня почти до края на дните си. Последните 2 години от живота си прекарала сама в родния си Епиват.

Казват, че нейните мощи са чудодейни - изцелили са безброй тежко болни от неизлечими болести, помогнали на слепи да прогледнат, на други да проходят.

От съборния храм „Свети Апостоли” по заповед на цар Иван Асен през 1238 г. мощите на Света Петка са пренесени в Търново в храма „Преподобна Петка”, който бил специално построен в нейна чест. През 1393 г., когато турците превзели Търново, мощите й са пренесени във Видин. Три години след това, когато и Видин пада под турско владение, светите й мощи са пренесени в Сърбия. Там те остават до 1521 г., когато Сюлейман Великолепни превзема Белград и изпраща мощите й в Цариград. След повече от столетие, през 1641 г. биват преместени от Йон Василий Воевод в град Яш, Румъния, където се намират и до днес.

Народът смята Света Петка за покровителка на децата и овчарите. С празнуването на Петковден започват зимните календарни празници. От този ден се разрешавали годежите и сватбите, забранено било извършването им в петък, защото това бил денят на кръстната смърт на Христос. На празничната трапеза трябва да има овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми от лозови листа.

На този ден празнуват Параскева, Параскев, Петко, Паша, Петка, Петкан, Паруш, Кева, Кево и др.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев