Глобус ЕС

Обсъдиха Общия устройствен план на Сливен

31.08.2017 / 11:29

Обществено обсъждане на Общия устройствен план /ОУП/ на община Сливен и екологичната оценка към него се състоя на 27 септември в зала „Май”. Проектът е разработен от проектантски колектив на „АГОРА 66” ООД с ръководител проф. Иван Никифоров, д-р на архитектурните науки. В обсъждането взеха участие кметът на Сливен Стефан Радев и неговите заместници Стефан Кондузов и Стоян Марков, председателят на Общинския съвет Димитър Митев и общински съветници, главният архитект на община Сливен Лора Йовчева, кметове на населени места в общината, представители на браншови организации, граждански сдружения.

Проф. Никифоров и неговият екип представиха предварителния проект на ОУП и екологичната оценка към него, като беше акцентирано на новопредвидените пътни връзки на територията на общината, плановото социално-икономическо развитие на населените места, културна инфраструктура и туризъм. При активно участие на присъстващите бяха изразени становища, мнения и коментари по изработения план и бяха направени предложения, които да залегнат в окончателния вариант на проекта.

Общият устройствен план обхваща територията на цялата община - 1366,6 км2 и е с времеви хоризонт до 2035 г. Главната цел на плана е създаване на оптимална пространствена и функционална структура на развитие, както и изграждане и комплексно устройство на общината в единство на урбанизираните структури със съществуващите природна и антропогенна среда и специфични социално-икономически условия. Планът е стратегически управленски инструмент за прилагане на политиките на общината и основа за нейното дългосрочно устойчиво пространствено развитие. Той определя визия, цели и стратегия на развитието, както и преобладаващото предназначение и начин на устройство на отделните структурни части на територията, която обхваща, за следващите не по-малко от двадесет години.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев