Глобус ЕС

Свети Панталеймон – 27 юли

св. Пантелеймон
27.07.2017 / 06:07

Свети Панталеймон е един от най-известните лечители, великомъченици за вярата. При раждането му го нарекли Пантолеон, което означава „лъв във всичко”, но Патналеймон, което означава „всемилостив”, му отивало повече, тъй като бил безкрайно милостив и състрадателен. Така го и наричали. Живял и загинал в страшното за християните време на император Максимилиян. Родил се в Мала Азия, в Никодимия, област Витавия. Баща му бил езичник, но той приел вярата на майка си, научил много при лекаря Ефросим, но лекувал и с вяра. Казват, че излекувал дори царската дъщеря и можел да получи каквото си пожелае в замяна, но не поискал нищо. Излекувал дете, ухапано от отровна змия, излекувал слепец и той прогледнал. Славата му се носела, при него се стичали хора отвсякъде и очаквали помощ. Когато починал баща му, раздал цялото си наследство на сиромасите и продължил да лекува безплатно.

Но голямата му слава породила и голяма завист. Особено му завиждали колегите му лекари. Жреците езичници и техните лекари дълго време лекували човек, болен от неизлечима болест. Когато се отказали, св. Панталеймон повикал своя Бог Иисус на помощ и мнозина видели с очите си как Бог помогнал и болният оздравял. И всички, които видели, в същия миг повярвали и се покръстили. Това вече било твърде опасно – жреците не само че не можели да лекуват, но не можели да задържат и народа си. Тогава осъдили Панталеймон, лечителя. Мъчили го, бесили го, горили го с факли, хвърляли го в клетка на диви зверове, в казан с разтопено олово, пускали го по стръмни скали към бушуващото море. Накрая царят издал заповед: да бъде посечен с меч заедно със свещеник Ермолай в родното му място Никодимия. Но когато палачът замахнал, мечът отскочил от врата му и се разхвърчал на малки парчета. Панталеймон се молел и бил недосегаем за палачите си. Когато казал молитвата си, сам ги подканил да свършат работата си. Било 27 юли 305 г. Казват, че вместо кръв, от тялото му потекло мляко.

Част от мощите на светеца се пазят в петричкото село Кулата, в църквата „Свети Атанасий”.Близо до чирпанското село Мирово има параклис „Свети Панталеймон”, за който се вярва, че цери черна магия.

Българите вярват, че светецът е господар на силните поройни дъждове и наводненията. Затова наричат неговия празник Панталей пътник, Воден Панталей или само Паталей. Почитат го и като светец лечител, а Паталей вероятно е отзвук от преданията за неимоверните му патила, мъки и страдания.

Празнуват: Панталей, Панто, Климент и др.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев