Глобус ЕС

Успение на света Анна – 25 юли

икона на празника
25.07.2017 / 07:51

Църквата почита света Анна, майката на Света Дева Мария, няколко пъти в годината: на 8 и 9 септември, когато се празнува Рождеството на Пресвета Богородица и се възпоминават Нейните родители - св. Иоаким и Анна; на 9 декември, когато се празнува Зачатието на Пресвета Богородица от св. Анна; и на 25 юли - денят на успението (смъртта) й.

Според вярванията, повече от петдесет години Анна и съпругът й Йоаким нямали деца. По-късно след много молитви, отправени към Бог, двамата били посетени от ангел, който им съобщил, че ще имат дете, което "трябва да нарекат Мария и което ще донесе радост на целия свят". Анна обещала да посвети детето си на служба на Бог. Света Анна заченала в деветия ден на декември. Дева Мария, нейната дъщеря, се родила на осми септември. Когато Мария станала на три години, родителите й я въвели тържествено в храма и я посветили на Бога, както били обещали.

В християнския свят Анна е сред най-разпространените имена. В превод от староеврейски то означава "благодат". Света Анна е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството. Закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците.

Християнският култ към светицата се разпространява във Византийската империя още през VI век, когато е построена първата църква, носеща името й.

Българите наричат празника Лятна Света Анна. Народът вярва, че той бележи края на лятото. Според поверията, на 25 юли жените не трябва да работят, защото иначе ще раждат трудно или ще помятат, или пък децата им ще се разболяват. Ако в дома има бременна жена се следи кой ще е първият гост през деня, защото се вярва, че бебето ще е от същия пол.

Именици: Анна, Анка, Ани, Аня, Анани, Яна, Янула, Янина, Блага, Добри.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев