Глобус ЕС
ГЕРБ Евроизбори 2019

Кой да пази могилата?

Чавдар Божурски, областен управител
22.07.2017 / 12:55

Областният управител Чавдар Божурски се е обърнал към министъра на културата, който да инициира съставянето на акт за държавна собственост /АДС/ на източната надгробна могила при село Караново, община Нова Загора.

Източната надгробна могила е обявена за археологически паметник на културата с категория „национално значение”, съгласно Решение на МС от 1962 г. и е недвижима културна ценност. През 2008 г. иманяри са нарушили целостта на надгробната могилата. След решение на комисия, назначена от Министерството на културата, са започнали археологически разкопки. Въз основа на проучванията и заради изключително богатите находки се смята, че погребаният е член на фамилия, близка на одриската династия. Погребението е било извършено към средата на І век.

През 2015 г. е установено пропукване на съществуващите зидове, които са били укрепвани през годините. Констатирани са множество пукнатини, като най-голямата е по цялата дължина на гроба. Община Нова Загора сигнализира писмено Министерство на културата. Министърът на културата е назначила комисия, която е излязла със задължителни предписания, но не е посочила изпълнител на предписанията.

Божурски съобщи, че в Областна администрация-Сливен не е образувана преписка с искане за съставяне на АДС. Поради широкия обществен интерес, за рисковото състояние на комплекса и с цел доброто стопанисване и опазването на този ценен археологически обект, той е поискал от министъра на културата да се инициира съставянето на такъв акт.

„Съгласно Закона за културното наследство правото на държавна собственост се упражнява от министъра на културата, но поради липса на АДС Историческият музей в Нова Загора на доброволен принцип пази могилата. След издаване на АДС Министерство на културата вече може да възложи на Община Нова Загора управлението й, като така обектът бъде опазен и съхранен,“ завърши Божурски.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев