Глобус ЕС

Света мироносица Мария Магдалена - 22 юли

икона на светицата
22.07.2017 / 07:52

Личността на св. Мария Магдалена неправилно се обърква с други жени, за които повествуват Евангелията.

Света Мария Магдалина била родом от Мангала, на брега на Галилейското езеро.

Тя не е Мария от Витания (градче на юг от Йерусалим) - сестрата на Марта и Лазар, която помазала главата на Иисус. Тя не е и опростената грешница, която помазала нозете на Иисус и ги изтрила с косите си, за което разказва св. евангелист Лука.

Според преданията, докато бил в Галилея, Иисус изцелил много болни. Там към него се приближила жена на име Мария Магдалена и го помолила за помощ. Той изгонил от нея седем бесове и я излекувал от болестта, от която страдала. Оттогава благодарната Мария служела непрестанно на Господа, слушала неговото учение и вървяла след него до самата Му смърт. Заедно с други свети жени, тя гледала страданията на Христа и плачела за Него. Заедно с майката на Спасителя тя стояла при кръста и видяла как положили Господа в гроба. Тъгувайки за смъртта на Спасителя, светите жени приготвили благовонно миро, за да помажат с него тялото на Иисус Христос. И след като минала съботата, рано сутринта отишли на гроба. Но по-рано от всички, още до разсъмване, дошла на гроба Мария Магдалина. За голямо свое учудване тя видяла, че камъкът е преместен, а гробът - празен. Малко по-късно видяла първа възкръсналия Иисус и казала на всички: „Христос вокресе!”. Като първа благовестница на Възкресението, е призната от църквата за равноапостолна.

Объркването на св. Mария Магдалина с опростената грешница не е отскоро - то води началото си от края на VI век и се дължи най-вече на погрешно тълкуване на св. Григорий Велики. Смесването на различни жени с името Мария е особено разпространено на Запад, среща се и в нашумелите филми "Страстите Христови" на Мел Гибсън, "Кодът Да Винчи" от Дан Браун и други произведения. То се дължи на непознаване на Светото Писание.

Именици са Мария, Мариана, Марийка, Мара, Маруда, Манда, Маруша, Магдалена, Магда, Миглена

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев