Глобус ЕС

ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Паметникът на Васил Левски в Сливен
18.07.2017 / 08:56

На 18 юли 2017 г. България ще отбележи 180 години от рождението на Васил Иванов Кунчев – Левски.

На този ден почитаме паметта на един достоен син на България – Васил Левски, Дякона, Апостола на българската свобода. Три свети имена за България, символ на подвиг и безсмъртие. По всички кътчета на България се отбелязва този ден. Не просто като наше задължение на граждани, а като мерило за отговорност, човечност и патриотизъм. Поколения българи носят своята представа за Васил Левски, но колкото повече години минават, толкова по-силно чувстваме силата на неговите идеали за чиста и свята република, за свобода и братство, за служба на отечеството и народа.

Той е безспорната личност, която обединява всички българи и изгражда образа на страната ни по съвременните стандарти с богатството на своите идеи и родолюбие. Неговото родно място е Карлово, а по същност – България. Няма кътче от земята ни, от който да не може да потегли по своя апостолски път.

Ние се гордеем, че този път минава и през Сливен – град на хайдути и бунтовници, център на родолюбие и патриотизъм. На този ден се прекланяме пред Васил Левски – знаменосеца на Панайот-Хитовата чета, който написа на сливенския войвода съдбовните думи: „Ако е за Българско, то времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме”. Прекланяме се пред основателя на тайния революционен комитет в Сливен, който по-късно подготвя Априлското въстание в нашия край. Прекланяме се пред безсмъртния подвиг на гордия българин, който пое по трудния път на националното ни освобождение и изкачи неговия най-висок връх!

По инициатива на Общобългарски комитет „Васил Левски“ 2017 г. е обявена за година на Васил Левски. През цялата година в Сливен се организират редица прояви, които в най-голяма степен изразяват почитта на сливенските граждани към националния герой на България, който е допринесъл неимоверно много за възраждането на българския дух и за Освобождението на Отечеството.

На самия 18.07.2017 г. /вторник/ от 20.30 ч. на пл. „Васил Левски” до паметника на Левски ще се проведе поетичен рецитал „Левски… Васил“. Идеята за това на актьора Ивайло Гандев, който ще бъде и водещ на проявата. Участват Вяра Начева и Димитър Марков – актьори в Драматичен театър „Стефан Киров“. За честването на паметника ще бъдат поставени караули с факли.

Каним всички граждани на Сливен в деня на рождението на Левски на неговия паметник на едноименния площад, за да изразим заедно почитта и преклонението си пред достойния син на България – Апостола на свободата.

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев