Глобус ЕС

Десислава Танева: Българските земеделски производители стават все по-добри и конкурентоспособни

Десислава Танева
18.07.2017 / 15:44

Българските земеделски производители стават все по-добри и конкурентоспособни, каза народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен и председател на Комисията по земеделието и храните в НС Десислава Танева.

Тя добави, че качеството на реколтата на пшеница през тази година ще бъде една от най-добрите.

„Навлизаме в същинския етап от жътвата. Първоначалните данни са много добри като добиви и качество. Твърде вероятно е качеството на реколтата през тази година да е едно от най-добрите в последните години. Времето, което предстои, е подходящо за прибиране на реколтата“, добави Танева.

Тя подчерта, че България е една от най-големите износителки на зърно. Общата реколта, която изнасяме, е между 65 и 70% , според добивите.

Десислава Танева каза, че се водят разговори за подкрепа на сдружение „Българска праскова“. След изтичането на дългосрочния договор, подписан през 2011 година между Министерството и сдружението, са започнати преговори за удължаване на договора за преференциални условия.

„Имам уверението на министър Румен Порожанов, че сдружението ще бъде подкрепено. Надявам се, че процедурата ще приключи в кратък срок. „Българска праскова“ е най-голямото сдружение на производители в България, най-реалното и едно от първите. Няма друго сдружение или призната организация, която има по-голям брой земеделски производители и която да реализира по-голям обем продукция“, допълни председателят на Комисията по земеделие.

По отношение на работата на Българска хранителна банка, Десислава Танева подчерта, че сливенското предприятие „Фрукто“ е дало част от своята база за оператор на хранителната банка.

Хранителната банка продължава да осъществява ролята си на свързващо звено между хранителната индустрия и социалните организации, така че излишната, но годна храна да достига до онези, които най-много се нуждаят от нея.

Хранителната банка оперира от 2012 г. и е единствената организация в България, осъществяваща подобна дейност.

През януари 2017 г. отпадна и ДДС за дарените храни, заради което организацията очаква увеличаване на броя на дарителите.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев