Глобус ЕС

Реките в общината в добро състояние

Снежана Кънева
16.07.2017 / 15:30

По издадена заповед на кмета Стефан Радев за ежегодни огледи на реките, междуведомствена комисия е изготвила своите предписания относно предприемане мерки по осигуряване и поддържане нормалната проводимост на някои участъци от реки и дерета в урбанизираната им територия на населените места. Това съобщи инж. Снежана Кънева, началник на общинския отдел "Сигурност и управление при кризи".

Благодарение на предприетите мерки през 2016 година за тази дейност, сега община Сливен е изразходвала минимални средства за поддържане доброто състояние на речните корита, което намалява в най-висока степен и риска от наводнение.

„След падналите за кратко време проливни дъждове на 2 юни т.г., в селата Селиминово, Гавраилово и Струпец, преминаващите дерета бяха с чувствително нарушена проводимост от пренесените от пороя наноси. В кратки срокове бяха предприети необходимите мерки по почистването им. Възстановени са и са укрепени бреговите ивици на тези дерета”, каза Кънева.

По предписанието на комисията до края на септември ще се работи превантивно по осигуряване и поддържане нормалната проводимост на деретата в Горно Александрово и Селиминово. Очаква се по-рано да приключат дейностите. Предстои предварителна проверка по сигнали на кметове на кметства за затлачени участъци от отводнителни канали. Общината има готовност да предложи организация за тези мероприятия.

За оформяне на речния профил и необходимите брегоукрепителни дейности по поречието на река Асеновска в участъка след Дамарския мост по течението на реката, изпълнението е възложено с договор на „Напоителни системи“. Предстои възлагане на дейности за оформяне на кюнето на реките Селищка и Новоселска. Добитите и изнесени дървета от речното корито ще се приберат в склада на община Сливен.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев