Глобус ЕС

Села разхищават питейна вода

08.07.2017 / 11:11

В сливенските села водата за пиене масово се разхищава, алармираха от „В и К“ – Сливен. Драстични са примерите в ромските махали на Крушаре, Гергевец, Самуилово, Селиминово, Тополчане, показва последната проверка. На много места ежедневно се появяват незаконни прикачвания към водопроводната система за напояване на чушки, домати, тикви, картофи и царевица от частни бахчи и градини. Това е причината в лятната суша високите части на селата вечер да остават без вода или с намален дебит, коментира началникът на сливенския селски район във „В и К“ Гено Пенков. Екипи на водното дружество ежедневно разкачват прокопаните нощем незаконни връзки в селата, които след време се появяват отново, на друго място. Полицейските разследвания трудно установяват виновници. На места ромите са заградили незаконно пътища и терени с водопроводи и затрудняват достъпа на В и К-службите до системата.

В селата от равнинната част на общината водата се доставя с помпи, изразходва се голямо количество електроенергия, за която водното дружество плаща големи суми. На фона на големите водни и финансови разходи събираемостта в ромските махали е минимална. Към този момент дълговете на 44-те сливенски села към „В и К“ - Сливен се изчисляват на над 1 800 000 лева. Най-големи длъжници са Крушаре, Селиминово, Тополчане, Самуилово, Гергевец, Горно Александрово, Злати войвода, Младово, Чинтулово.

Както вече предприе конкретни действия в районите с неизрядни платци, „В и К“ – Сливен започва спиране на водата на длъжниците и в село Крушаре, които са натрупали борчове за над 255 000 лева. Прекъсването на водоснабдяването се предшества от уведомителни писма с 14-дневен срок за плащане. Кметът на Крушаре Димо Станков е поел ангажимент за свикване на събрание на длъжниците, на което да се разяснят проблемите и последствията. Прекъсване на нередовните абонати в Сливенска област ще се предприема всяка седмица в различни населени места, след уведомление, заяви управителят на „В и К“ – Сливен инж. Севдалин Рашев.

По закон, при недостиг на вода кметовете на населените места, застрашени от воден режим, трябва да издадат забрана за ползване на питейната вода за поливане, както и да извършват проверки дали заповедта им се изпълнява.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев