Глобус ЕС

Награда за 38-годишен кръводарител от Сливен

Логото на тазгодишния Световен ден на кръводарителя бе „Не чакай да дойде бедствието! Какво можеш да направиш? Дари кръв! Дари сега! Дарявай често!”
12.07.2017 / 19:40

На 29 и 30 юни в София, под патронажа на министъра на здравеопазването, се проведе 57-та национална конференция по трансфузионна хематология. На нея бе направен отчет за дейността на всички отделения и центрове по трансфузионна хематология. Бе приета програма за развитие на трансфузионната система в България, бяха обсъдени и някои промени в европейските директиви. На форума бяха наградени кръводарители и организации. За поредна година сред тях има представител на Сливен – Георги Маврудчиев, на 38 години.

Логото на тазгодишния Световен ден на кръводарителя бе „Не чакай да дойде бедствието! Какво можеш да направиш? Дари кръв! Дари сега! Дарявай често!”. Този призив е нужен, защото здравето и живота на много хора са засегнати от извънредни ситуации всяка година. Спешността увеличава търсенето и прави доставката на кръвни продукти предизвикателна и сложна.

Всеки ден близо 500 души в България имат нужда от кръв. За 2016 г. броят на кръводарителите в цялата страна е 165 000. От тях в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ ”Д-р Иван Селимински” са дарили 3565 души. Адекватното снабдяване с безопасна кръв може да бъде осигурено чрез доброволно и безвъзмездно даряване. Статистиката сочи, че 30 процента в България са доброволните кръводарители, а 70 процента са родовите. Промяна може да има при ангажиране на цялото общество и най-вече чрез осъзнаване на необходимостта от кръводаряване.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев