Глобус ЕС
ГЕРБ Евроизбори 2019

Лято в библиотеката

РБ "Сава Доброплодни" - Сливен
09.07.2017 / 11:27

Отново е лято – любимият сезон на всички деца. Дълго очаквано, то е време за игри и забавления, за срещи с нови приятели, за пътувания, приключения и приятни изживявания.

За да направи ваканцията на малките си читатели весела, забавна и неповторима, за поредна година Регионална библиотека „Сава Доброплодни” организира творческа работилница „Лято в библиотеката”. По традиция Лятната работилница се провежда през месец юли. Тази година инициативата стартира на 3 юли и ще продължи до 28 юли 2017 г. включително. В нея могат да се включат деца на възраст от 7 до 10 години - читатели на библиотеката.

В рамките на програмата, всеки ден от 9.30 до 10.30 ч. се провежда забавен „час по четене”, в който се четат откъси от книги на популярни и обичани български и чужди детски автори, а от 10.30 ч. до 12.00 ч., децата се включват в тематично занимание по избор. И тази година част от заниманията са подчинени на темата „По следите на времето” и предлагат вълнуващи пътешествия в историята, бита, нравите, обичаите и традициите на нашия град. Целта е малчуганите да опознаят Сливен чрез интересни презентации, разкази, беседи, филми и посещения на архитектурни и исторически паметници и на природни обекти. Децата ще се запознаят и с празничната обредност, с игрите и забавленията от миналото, с традиционните занаяти, със сливенските носии, кухня и фолклор.

По случай 180 г. от рождението на Васил Левски, преди всяко тематично занимание има минути, посветени на Апостола. Децата се запознават с интересни презентации по темите: „Кой е Васил Левски”, „Левски и Сливен” /Кога Левски е идвал в Сливен, с кого се е срещал, къде се е укривал, сподвижници на Апостола от Сливен/, „Тефтерчето на Левски”, „Признателност към делото на Левски”, ще чуят интересни разкази и легенди за геройствата на Апостола от български и чужди писатели др. На 18 юли децата ще се срещнат с писателя Желяз Кондев – автор на книгата „Апостола на българите”.

В програмата са включени и теми, свързани с книгоиздаването, растителния и животинския свят и тяхното опазване, етносите в България и техните обичаи и празници, приятелството, етиката в отношенията, модата, музиката, театъра и др. Децата ще рисуват, апликират, моделират; усвоят и редица практически умения като изработване на оригами, маски, амулети, книгоразделители и картички, ще се забавляват, ще намерят нови приятели. Работилницата ще завърши на 28 юли с „Парад на талантите”.

От 3 юли в Детския отдел на РБ ”Сава Доброплодни” стартира и кампания за популяризиране на детското четене под надслов „Забавно лято с книга”. В края на кампанията, 15 септември 2017 г., ще бъдат излъчени читателите на Детския отдел, които са прочели най-много книги, заети от библиотеката. За тях ще бъдат осигурени и специални награди.

 
 

Copyright © 2008-2019 Сливенски новини | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев